Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 19 december 2019

En våg av myndighetsfusk

Av Anders Leander - 19 december 2019 10:00


 

Svenska skolans framgång i PISA visade sig bygga på manipulerad data – mer än var fjärde svensk 15-åring deltog inte i testet. Och snart därefter kom det fram att Brottsförebyggande rådet systematiskt har manipulerat kriminaldata på uppdrag av regeringen. "Regeringens försök att dölja brottsligheten för det svenska folket ska inte lyckas.", säger SD som nu har KU-anmält justitieminister Morgan Johansson.

 

 

 

 

 

För ett par veckor sedan publicerades PISA:s årliga, internationella kunskapstest för 15-åringar. Sverige hade klättrat i ranking och utbildningsminister Anna Ekström (S) höll presskonferens och talade varmt om de stora framstegen för den svenska skolan. Men snart kom framkom en rad egendomliga omständigheter kring resultatet. Sverige hade den högsta uteslutningsgraden,


“Sverige förbättrade resultaten på ett artificiellt sätt genom att en fjärdedel av eleverna antingen inte fick göra provet eller inte dök upp. En försiktig uppskattning tyder på att i verkligheten befinner sig en dryg tredjedel av 15-åringarna i Sverige på den lägsta nivån vad gäller läsfärdighet, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, och Johan Wennström, fil.dr i statsvetenskap, i en analys för Kvartal


Tilläggas bör att årets PISA-test är väsensskilt från tidigare års eftersom testet nu har lämnat kunskapsinriktningen för att istället bli “dynamiskt” och fokusera på “andra egenskaper hos eleverna”. Elever som svarar fel på frågor i början av testet får därefter enklare följdfrågor än de som svarar rätt och på så vis “minskar kunskapsgapet” mellan kunniga och okunniga elever, samt mellan länder. Sett till testresultatet alltså – givetvis inte i verkligheten.

 


Regeringen mörkar och skönmålar

Men PISA-fuskandet tycks bara vara toppen av ett isberg. SD:s Mattias Karlsson påtalar några andra exempel sedan 2018:

Regeringen stoppade nya rapporter om invandrares brottslighet.


Regeringen tvingade Migrationsverket att släppa den sista prognosen över invandringen innan valet på en söndag då den skulle uppmärksammas som minst.

 

Regeringen mörkade under hela valrörelsen en EU-rapport om att det svenska gränsskyddet läckte som ett såll, trots försäkringar om motsatsen.

Efter att regeringen under hela valrörelsen tutat i befolkningen att de svenska statsfinanserna var ”urstarka”, så släppte SCB, som av en slump, nya siffror som visade att tillväxten och ekonomin var mycket sämre än vad som hävdats. 4 dagar efter valet…

SVT spred falska nyheter och falska citat riktade mot Jimmie Åkesson. På själva valdagen.

 

Politiskt trixande med kriminaldata
Det dröjde inte många dagar efter att sanningen om det svenska PISA-resultatet hade uppdagats innan nästa skandal briserade. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är en myndighet som sorterar under regeringen och har i uppgift att bidra med kunskap och statistik om brottslighet. Men när Linköpings universitet gjorde en grundläggande studie i BRÅ:s verksamhet så fann de allvarliga brister – för att inte säga politiskt motiverad mörkläggning och censur.


”Ett flertal intervjupersoner vittnar bland annat om hur Brås ledning direkt utsatt dem för påtryckningar för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda.”, skriver forskarna i studien. Samt:

”Vår slutsats är att det finns en inbyggd spänning i förhållandet att en myndighet som lyder under justitiedepartementet samtidigt utför studier som rör detta departements kärnfrågor och att detta får konsekvenser för tillförlitligheten i yttranden och rapporter från Brå”.

I studien ingår intervjuer med ett 37 personer varav tolv är anställda på BRÅ idag, elva är före detta anställda, tre ingår i BRÅ:s insynsråd, två är före detta generaldirektörer, sex tidigare rikspolischefer och tre tidigare justitieministrar.

 

Studien påvisar att det råder en “tystnadskultur” på BRÅ, och att man strävar efter att anställa personer som är “lätta att styra”. Vid ett tillfälle ska justitiedepartementet ha kallat in generaldirektören och en anställd på BRÅ för att få BRÅ att “rätta” en rapport. ”Den intervjuade insåg att slutsatserna skulle vara politiskt impopulära, men hade ändå skrivit dessa”, skriver rapportförfattarna. Och enligt anställda på BRÅ som de har intervjuat ska ändringar ha gjorts återkommande och efter krav från chefer och från justitiedepartementet. En anställd vittnar:

Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat.

 

Redan 2002 konstaterade Sten Levander, professor i psykiatri som då satt med i BRÅ:s vetenskapliga nämnd, att ”det är katastrof överallt på BRÅ” och att ”rapporterna som de gör är filtrerade” samt att ”det utövas censur”, konstaterar Samhällsnytt.

”Det sista vi behöver när Sverige plågas av skjutningar och sprängdåd är en myndighet som försöker sopa obekväma fakta under mattan.”, skriver Expressen i en ledare med anledning av rapporten.

Under tisdagen valde Sverigedemokraterna att KU-anmäla justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av rapporten. SD efterlyser även ”en undersökning av vilka på justitiedepartementet som kan ha utövat påtryckningar”. ”Jag är inte förvånad över att regeringen låtit BRÅ ljuga det svenska folket rakt upp i ansiktet”, säger Adam Marttinen, kriminalpolitisk talesperson för SD. Några timmar senare lägger Marttinen till:

– Regeringens försök att dölja brottsligheten för det svenska folket ska inte lyckas.

Också Moderaterna har reagerat starkt. Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell säger till DN:


Oavsett när det inträffat och under vilken politisk färg är bara misstanken om påverkan tillräckligt allvarlig. Men det ansvaret faller just nu på justitieminister Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet har ännu inte kommenterat anklagelserna på sin hemsida.

 

 

 

 

 

Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, sa en tidigare anställd på Brå i studien.

Nu anmäler Sverigedemokraterna justitieminister Morgan Johansson, S, till konstitutionsutskottet, rapporterar Sveriges Radio.

 

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Skapa flashcards