Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 23 januari 2017

Högsta förvaltningsrätten: Vägrar någon ta kontanter, så är väl varan eller tjänsten gratis

Av Anders Leander - Måndag 23 jan 08:45Så är det då avgjort av högsta förvaltningsrätten! Det är brottsligt att vägra ta emot riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst.

 


 Detta gäller såväl biljetter på lokaltrafiken som P-automater och annat. Vägrar någon ta kontanter, så är eller bör varan eller tjänsten vara gratis om man skall följa målet nr 2793-14!! Hänvisa bara till dom i högsta förvaltningsrätten mål nr 2793-14.


Enligt 9 kap. 14 § regeringsformen är det endast Riksbanken som har rätt att ge ut sedlar och mynt.


Enligt 5 kap. 1 § andra stycket riksbankslagen är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. I förarbetena anges att detta innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning (prop. 1986/87:143 s. 64).Mål nr 2793-14
 
ANNONS
 
Ingen bild

s29

Tisdag 24 jan 23:45

Lyckas dom avskaffa kontanterna så är det bara chipset i nacken som fattas.

Anders Leander

Onsdag 25 jan 20:24

Ja det kommer väl snart det också!

 
Ingen bild

Gunnar

Söndag 9 april 07:40

Förstår mig inte på kontanter till vardags. De enda som använder sånt är pensionärer, svartjobbare och bankrånare!

 
Ingen bild

Anders Brån

Söndag 9 april 07:56

Bankrånare? Finns det några sådana kvar nu när bankerna inte hanterar kontanter. "Detta är ett bankrån. Kan ni swisha över 10 miljoner till detta nr. 076 123 34 45"

 
Ingen bild

Kiki

Söndag 9 april 08:03

Trevligt uttalande av Dig, Gunnar, Att jämföra pensionärer med svartjobbare och bankrånare... Trevligt...

 
Ingen bild

Susanne

Söndag 9 april 08:44

Gunnar, och vi som bor i glesbygd med dålig mobil- och internetuppkoppling...

 
Ingen bild

Dan

Söndag 9 april 08:50

Möjligen, men pensionärer är ju inte direkt en liten grupp.

 
Ingen bild

Sara

Söndag 9 april 08:55

Och utlandssvenskar samt turister som inte har swisch eller vars kort och mobiler ofta inte funkar att betala med i Sverige... Om man tänker utanför sin egen box 😉

 
Ingen bild

Jonas

Söndag 9 april 09:03

Domen nämner dock inte var och när kontant betalning skall/kan ske. En borgenär kan därför kräva att, om du vill kontantbetala en vara eller tjänst så måste förköp ske. Ett exempel är buss/spårvagnsbiljetter. Om du vill betala en sådan resa kontant så måste du förköpa din biljett på t.ex ett biljettkontor.
En säljare av vara eller tjänst har dessutom rätt att neka oss att köpa hans vara eller tjänst.

 
Ingen bild

Anders Oskarsson

Söndag 9 april 09:13

Riksbanken: Butiker får vägra ta emot kontanter
En mycket debatterad insändare på Sydsvenskan handlar om ett konditori i Malmö som slutat ta emot kontanter. Men får man göra så? Ja, säger Riksbanken.


Dan Ivarsson
FÖLJ SKRIBENT
Läs mer:”Bojkotta butikerna som vägrar hantera kontanter”
I Riksbankslagen står det att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel.” Den här regeln kan dock avtalas bort, vilket gör att alla affärer, restauranger och andra företag kan vägra att ta emot kontanter helt och hållet.
– Ja, så länge man upplyser kunden om detta har man rätt att göra det. Det följer av avtalslagstiftningen. Om det finns ett anslag i butiken som talar om vad som gäller kan man ha vilka bestämmelser som helst, säger Leif Jacobsson på Riksbanken, som är projektledare för sedel- och myntutbytet.

Butiker kan alltså helt välja om de vägrar ta emot tusenlappar, mynt, gamla sedlar eller alla kontater överhuvudtaget.

Fler och fler butiker accepterar bara kortbetalning. Numera görs 80 procent av alla betalningar i handeln digitalt.
Bild: Sven-Erik Svensson
Inte ens banker är tvingade att ta emot pengar.
– Nej, det är de inte skyldiga att göra. Bankerna själva får sätta villkoren för hur de vill jobba med kontanter. Det har vi på Riksbanken inget inflytande över, säger Leif Jacobsson.
De enda som hittills har blivit tvingade att ta emot kontanter är sjukhus.
– Det är det enda rättsfallet som jag känner till. Och det beror på att läkarvård är en samhällstjänst. Du kan liksom inte välja att gå till ett annat sjukhus, som tar emot kontanter, säger Åsa Sydén, som är jurist på Riksbanken.
På Skånetrafikens bussar är det numera omöjligt att betala med pengar när man köper biljett. Men den regeln kan vara olaglig, eftersom passagerarna inte kan välja något annat bussbolag.
– Det vore egentligen rätt spännande om man tog ett rättsfall på det också. För den där domen om läkarvård är inte så himla tydlig. Och det är domstolspraxis som i slutändan får avgöra, säger Åsa Sydén, som är jurist på Riksbanken.

 
Ingen bild

leif

Söndag 9 april 09:19

Snälla Gunnar du tror att kort köp är gratis, om du tex köper 6 lottorader har handlaren en ren förlust, 80 till 1.50 för handlaren + att du betalar en kort avgift ca 50 öre per köp! Handlaren har 6 % på 18 kronor 108 öre i avgift sedan tillkommer avgift för kortdragaren och dina 50 öre bara för att bankerna ska bli rikare. I många länder får handlaren ta bet max 2 euro per köp, då blir det inga små köp. Nu har barn kort och handlar för småbelopp bara för att ta ut avgift där du och handlaren får bet kostnaden.

 
Ingen bild

Lotta

Söndag 9 april 09:26

Målet du refererar till gäller ju landsting, inte vanliga affärer.

 
Ingen bild

Dd

Söndag 9 april 09:40

Slutsatsen att det bör vara gratis går inte att dra baserar på detta beslut. Endast att offentlig verksamhet måste acceptera kontanter generellt. Dvs det finns undantag.

Vidare är detta förvaltningsrätten; vilket gör enskilda affärsidkare som har civil rättsliga avtal med sina kunder fortfarande kan undvika kontanta betalningar om så önskas. Dvs avtalsrätten gäller.

Däremot skulle det vara intressant att pröva om SL har rätt att neka kontantbetalning.

 
Ingen bild

Anette

Söndag 9 april 09:41

Gunnar- jag är varken pensionär, rånare eller svartjobbare och jag handlar med kontanter, så du har lite fel för dig dör!

 
Ingen bild

Magnus

Söndag 9 april 09:53

Jag vill få möjlighet att fått mina spelninster, handla min mjölk eller kexchoklad i kiosken utan att de går i KK pga bankens avgifter. Vill kunna lämna in. Lämna in bilen på tvätt, köpa massage, pizza, osv. Kontanter är betalningsmedlet. Vill du betala med kort som komplement så betala 5=10 kronor per tillfälle snålhjåp. Du betalar ju faktureringsavgifter porto mm.

 
Ingen bild

Vivi-Anne

Söndag 9 april 10:02

Vadå pensionärer? Använder både kort, internet och ibland även kontanter!

 
Ingen bild

Annalena

Söndag 9 april 10:20

Nej Gunnar, det är också tiggare, personer som ännu inte har fått asyl, turister, barn m fl.

 
Ingen bild

sören Holdar

Söndag 9 april 10:20

Hallå Gunnar. I följd av det du skriver gynnar större delen av världens länder inga andra än svartjobbare och bankrånare - och alla övriga är pensionärer. I tex Japan (ett av världens mest underutvecklade länder?) gäller "Cash is king". Så sälj din Toyota omedelbart, du gynnar slemma ekobrottslingar.

 
Ingen bild

Marcus

Söndag 9 april 10:23

Detta stämmer inte, utan gäller endast sjukhus.

 
Ingen bild

Mr cash

Söndag 9 april 10:34

Gunnar:)
Inget fel på och vara svarjobbare eller bankrånare.. jobb som jobb;);)

 
Chaufför

Chaufför

Söndag 9 april 10:35

Fram med kontanterna igen så jag kan bli rånad på bussen igen. Kul ha en stor kniv mot sig. Konstigt, inte rånad på min arbetsplats sen det försvann...

http://Tänkefterföre?

 
Ingen bild

Lars

Söndag 9 april 10:37

@Gunnar
Väldigt ogenomtänkt uttalande av dig. Min mor använder kontanter för att hon inte ser displayen på kortterminalerna.

 
Ingen bild

RES

Söndag 9 april 10:52

@Gunnar
hur kan man snacka så skit? Varför är det bara pensionärer, svartjobbare och bankrånaren som använda sedlar?? Hur ska barnen lära omgås med pengar? Hur har det varit för dig när du har varit barn och har fått sedlar och mynt? Har du inte varit stolt att får din egen peng? Chemtrails påverkar männsikan mer och mer... herre gud hjälper världen!!!

 
Ingen bild

Cilla

Söndag 9 april 10:53

vad bra Gunnar att du är en ärlig människa, då vet vi det!

 
Ingen bild

Joel H

Söndag 9 april 10:54

"Kammarrätten ansåg att undantag från detta kan följa av avtal men bedömde att det i normalfallet inte finns något sådant avtalsförhållande mellan landstinget och den vårdsökande"

Detts eftersom Landstinget är en Offentlig verksamhet som du som medborgare inte kan välja bort. Finns bara ett lndsting på din ort.

Som Kund däremot står det dig fritt att välja bort den kontantlösa affären mot en som tar mynt. Välja bort parkeringshuset med bara kortbetalning mot en med mymtautomat.
"undantag från detta kan följa av avtal"
När du väljer att Köpa tjänst/vara i utbyte mot pengar så ingår du ett civilrättsligt avtal med den som tillhandahåller tjänsten/varan. Därmed fritt fram att neka kontanter. Säljarens del av abtalet blir då att få betalt på av honom valt sätt.

 
Ingen bild

G S

Söndag 9 april 10:54

kontanterna ska vara kvar... Man måste kunna handla även utan kort.. Bra dom av högsta förvaltningsrätten!

 
Ingen bild

Jasmine

Söndag 9 april 10:55

Typiskt en dum "Gunnar" att inte tänka längre än näsan räcker och kör med sina fördomar om folk.

 
Ingen bild

Niklas

Söndag 9 april 10:58

Ja om man vill att alla ska ha precis koll på vart du går och vad du gör är kort utmärkt. Vi andra som inte vill det använder pengar.

 
Ingen bild

mari

Söndag 9 april 11:07

Gunnar
Jag är varken pensionär, svartjobbar eller bankrånare. och tro det eller ej. Jag använder kontanter till vardags. :- )

 
Ingen bild

Tanya

Söndag 9 april 11:23

Och folk som inte är bosatta i Sverige. Mitt 'utländska' Visakort har inte alltid accepterats till exempel. Och som utlänning kan det bli oerhört dyrt om man måste använda kort vid varje betalning - men det tänker dom aldrig på. Vi har till och med, i vår turistbok, varnat besökare för dyra Sverige på grund av 'kortkravet' på allt för många ställen.

 
Riksbanken

Riksbanken

Söndag 9 april 11:24

http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Fragor--svar/

"Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger etc. En butik kan alltså i princip vägra att acceptera kontanter överhuvudtaget, vägra acceptera mynt eller vissa valörer (t ex 1000-lappar) eller för den delen sedlar och mynt som snart ska upphöra att vara lagliga betalningsmedel m.m Ur ett konsumentperspektiv är det önskvärt att jag får informationen i god tid (t ex genom en skylt på dörren) så att jag kan välja om jag vill handla där eller gå någon annanstans."

http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Fragor--svar

 
Ingen bild

Tompa

Söndag 9 april 11:37

Gunnar! Det är precis vad staten hävdar så att de ska kunna spåra minsta transaktion som sker

 
Ingen bild

Kenneth

Söndag 9 april 11:55

Försök betala med chip den gång butiken är utan ström. Då funkar bara kontanter. Förutom i Stockholm där de stänger butiken. Vilket inte kommer fungera i längden.

 
Ingen bild

magnus

Söndag 9 april 11:59

Det var det dummaste jag hört. Jag villnkunna använda kontanter på bussen, eftersom det är billigt och smidigt. Jag dka inte behöva köpacett plastkort för 20 kr som ska laddas med pengar, eller planera resorna dagar i förväg. Det funkar inte utan spontanåkning, och kunden ska inte tvingas använda komplicerat skit. Busschaffisarnas fack kan dra åt helvete, med sitt larv om rånrisker. Busstrafiken är till förvatt medborgarecska kunna förflytta sig, ingen jävlavterapiverksamhet för tomtar med D körkort

 
Ingen bild

Ewa

Söndag 9 april 12:03

Så varför gavs det ut nya mynt och sedlar om de inte ska användas?

 
Ingen bild

Pether

Söndag 9 april 12:15

Eller den som inte vill att bankerna ska få ta del av ett liten köp.
Gunnar du bör känna till att kortköp kostar handlare väldigt mycket pengar.

 
Ingen bild

Mamman

Söndag 9 april 12:30

Gunnar, finns fler kategorier. Jag gör av med mindre om jag har kontanter. Samt att mina barn är 6år, så dom brukar få betala i kassan ganska ofta.

Så för mig används kontanter mkt. Däremot inte större summor, nån hundralapp som mest, oftast upp till 100. Handlar jag på kortet så tar jag ut till närmsta hundralapp....

 
Ingen bild

Kent

Söndag 9 april 12:49

Ja, pensionärer är ett pack eller hur? Dom j*vlarna har ju inte ens smartphones så att dom kan Swisha. :-D
Det finns ju dessvärre rätt många av dom så kontanterna får nog finnas kvar ett tag till. Därtill kommer det faktum att inte alla ungdomar och barn har kontokort heller, men dom kan ju förstås stanna hemma och titta på Netflix och låta mamma och pappa handla godis och tidningar. Sedan har vi problemet med papperslösa flyktingar som inte kan få bankkonto och kort men dom kan väl förstås få ett kontokort med pengar av staten direkt. Tiggare får väl skaffa kortmaskiner så är problemet löst.

 
Ingen bild

Danijel Dankic

Söndag 9 april 12:51

Så lokaltrafiken som inte haft kontanthantering på bussarna på flera år, just pga rån som ju faktiskt skedde, måste ta emot kontanter eller så åker man gratis?

 
Ingen bild

Martino

Söndag 9 april 12:52

Gunnar
Det finns över 400 000 människor som inte får lov att äga kort, vare dig för banker eller Kronofogdemyndigheten.
Så om du inte kan se längre än näsan räcker så bör du inte uttala dig om den saken

 
Ingen bild

Magnus

Söndag 9 april 12:55

Gunnar, min vän. Var har du fått denna tokiga uppfattning ifrån. Det är så totalt felaktigt!!! Men även om det vore sant så är pensionärer värda att få använda kontanter, eller?

 
Ingen bild

Gustav

Söndag 9 april 12:55

Viktigt att förstå skillnaden mot att man har rätt att neka någon att ingå avtal om köp därför att personen vill betala med kontanter. Man har som säljare också rätt att kräva att personen ska betala med t.ex kort som förutsättning för att ingå avtal om köp. Då är man också tvungen att betala med kort.

 
Ingen bild

Svar till Gunnar

Söndag 9 april 13:03

Jag hoppas att du SKÄMTAR! Hur fan kan man skriva så där, alla kan ha kontanter på sig och bara för det ska man vara svartjobbare eller bankrånare?!?!?! Du är ju dum i huvudet om du tror att det är så! Allvarligt!

 
Ingen bild

Jürgen Linder

Söndag 9 april 13:37

Och jag.

 
Ingen bild

Otto

Söndag 9 april 15:41

Gunnar har du bara 2 celler ? Är de osams ?

 
Ingen bild

Curt.larsson@gmail.com

Söndag 9 april 16:40

Landstinget (lasarettet) tar inte emot kontanter!

 
Ingen bild

Monica

Söndag 9 april 19:35

ja du Gunnar som tur är inte all så inskränkta som du och lever som dig utan vi är individer med olika behov och olika ekonomiska förutsättningar.. jag som sjukpensionär har sällan pengar på på mitt kort de går åt till räkningar och de lilla som blir kvar tar jag ut..

fr att handla köpa de jag behöver på loppisar..för att ha pengar till apoteket så itne någon helt plötsligt kan ta min sista epngar de har ju hänt.. jag vet många med liten ekonomi som tvingas att göra det..

men troligan har du bar inkomst och en buffert så för dig är det inge problem du kan håva fram kortet när du behöver nått..så jag tror helt övertygad om att vi behöver både tekniken och kontantee en dag kanske inte tekniken funkar och då är kontanter jäkligt bra.

 
Ingen bild

Fredrik

Söndag 9 april 20:05

Själv brukar jag köra med "kärringar och knarkare är de enda som behöver kontater", i samma skämtsamma ton som Gunnar gör. Mest för att det allittererar. Alla ni som tar åt er får ta och skärpa er. Lär er ta ett skämt och sluta vara så förbannat lättkränkta.

 
Ingen bild

Ania

Söndag 9 april 21:41

Nu är ni löjliga då riksbanken arbetar fram en e-krona (crypto valuta) och vill att Sverige ska vara kontanlöst senast år 2020. Välkomna till framtiden 😂

 
Ingen bild

En annan Gunnar

Måndag 10 april 01:03

Bankrånarna har omskolat sig, gått på datakurs och rånar nu helt digitalt såna som Gunnar.

 
Ingen bild

Mike

Måndag 10 april 08:29

Vad ni hajar upp er på en mans kommentar i denna tråd. Borde ni inte heldre skriva om vad denna tråd egentligen handlar om dvs att detta land vill ha ett kontant fritt land. Vilket går emot den svenska grundlagen.
Indien är nog det enda land idag som försöker att ta bort kontanterna men se bara vilket kaos dom har fått med sin handel.
Digitala medel, jovisst finns det och blir fler och fler som använder det men riktiga betalningsmedel går aldrig att ta bort.

 
Ingen bild

Jonny

Måndag 10 april 10:28

Jag vill hellre att man ska kunna få välja själv om man vill använda/inneha kort. Jag är väldigt avogt inställd till att alla mina köp ska kunna spåras! Det har inget med brottslighet att göra, jag tycker det är en inskränkning av den personliga integriteten. Har aldrig gillat "storebror ser dig-mentaliteten"!

 
Ingen bild

Stefan

Måndag 10 april 11:11

Läser man dokumentet så förstår man att fallet gäller kontanthantering för fakturor rörande Kronobergs läns sjukvård, där man endast tillåtit fakturabetalning med kontanter på nåt enstaka sjukhus, dvs man måste åka till dessa sjukhus om man inte vill betala fakturan med kort/bank (ofta långa vägar).
Instanser anmälde detta då man tyckte detta bröt mot lagen, Förvaltningsrätten dömde till instansernas fördel, och alla domstolar har nu avslagit länsstyrelsens överklagande, dvs detta gäller - nu även som prejudikat landet över i och med HFDs avslag. Detta innebär att man landet runt har rätt att betala sjukvårdsfakturor med kontanter oavsett vad ens landsting säger.

Detta har inget att göra med allmän kontanthantering hos statliga aktörer såsom kommunaltrafik eller kommunal betalparkering utan endast sjukvården, och därför har dessa samt flera andra fortfarande rätt att vägra ta emot kontanter om så önskas (med vissa få undantag).

Detta blogginlägg sprider misinformation om detta, och felaktivt använder sig av ett domstolsbeslut som är ca 1.5 år gammalt som om det nyss skedde

Här intygar en jurist på Konsumentverket att man kan vägra ta emot kontanter:
http://www.metro.se/artikel/nej-det-%C3%A4r-inte-brottsligt-att-v%C3%A4gra-ta-betalt-i-kontanter

 
Ingen bild

Kenneth L

Måndag 10 april 13:17

Du Kent, vilket otrevligt sätt att kalla pensionärer för pack och jävlar.
Fy skäms på dig! Antagligen pga dålig uppfostran? För övrigt så har jag haft smartphone sen de kom ut på marknaden och swish sen det blev möjligt.
Med vänlig hälsning
Kenneth L
(69 år och pensionär sedan 3 år)

 
Ingen bild

SJ

Måndag 10 april 13:45

Ni som tycker att kontanterna ska bort vill jag ställa följande frågor till. Vill du att myndigheterna ska ha full kontroll över dina tillgångar? Om du vill spara pengar, hur gör du det utan att du blottar ditt sparande? Överstatlighet och inskränkande av den personliga integriteten, mitt val att bestämma när, var och hur mina!!! Pengar skall synas eller inte, är banne mig en medborgares rättighet att avgöra själv. Det var förbaskat synd att sverige inte gick med i euron. Då hade man sluppit dessa tveksamheter. Folk som vill ha kontanterna kvar, får detta. De som vill betala med etto och nollor, får det också. Alla nöjda.

 
Ingen bild

Matthias

Måndag 10 april 13:47

På mitt jobb tar vi inga kontanter pga rånrisken. Vi har valt detta för att inte sätta personalen i onödig kläm och kanske få men för livet om dom nu skulle få ett vapen riktat mot sig. Jag tycker det är bra med kontantlöst där det handlar om större summor. Samtidigt vill jag ha kvar kontanterna om man gör mindre i köp till exempel nere i matbutiken.

 
Ingen bild

Leffe

Måndag 10 april 15:51

då ska jag gå in i Brödbutiken vid Odenplan, ta en kanelbulle och tugga i den, sen stå där med en 20:-sedel. nej vi tar inte kontanter säger tjejen. Synd för er säger jag som inte har något kort. tack för bullen, den är ju då gratis.

 
Ingen bild

Lol

Måndag 10 april 16:24

Men driver ni? Måste ju förstå att "Gunnar" trollar er.. Sätt er ner i båten och sluta gråt över en anonym kommentar på internet. Fan är alla 12år online?!

 
Ingen bild

Micke

Onsdag 12 april 10:28

Nån som vet om detta gäller P-automater som INTE tar kontanter? Åkte precis på en sån böter...

 
josef Boberg

josef Boberg

Lördag 15 april 21:18

Fantastiskt - det blir en hel del gratis nu ! ? !

http://josefboberg.wordpress.com

 
Ingen bild

Rikard

Söndag 16 april 15:50

Vi måste naturligtvis kunna betala med pengar så länge dom fins. Vad som gäller för p-automater vet jag inte, men om alla som får böter p.g.a att det inte fins möjlighet att ex.vis betala med mynt hänvisar till Högstaförvaltningsrättens dom så kommer det nog att dyka upp möjlighet till kontant betalning. Blir alldeles för dyrt för ett parkeringsbolag att driva en massa mål i rätten. Själv kommer jag att göra detta.

 
Ingen bild

Lilla My

Onsdag 19 april 07:14

Har någon råkat på en affär som vägrar ta emot dom giltiga mynt och sedlar som ska bytas ut snart. Det har jag. Får en affär verkligen vägra ta emot det innan dom blir ogiltiga. Mycket märkligt tycker jag.

 
Ingen bild

animec

Fredag 5 maj 21:21

Påståendena i inlägget ovan är helt felaktiga och har dementerats flera gånger av div. juridiska experter.

 
Ingen bild

Arnold

Söndag 14 maj 21:31

Tänk att ett litet obetydligt land som Sverige med betydande problem, har så stora problem med att betala och göra rätt för sig...

 
Ingen bild

Mikesch_ch

Onsdag 17 maj 14:22

Kontantbetalning är frihet!

Det är fel, att alla intäckter och betalningar man gör, kan efterförföljas av andra.

Helst inte!

 
Ingen bild

Hans

Torsdag 18 maj 09:18

Detta är en lögn.

Förvaltningsrätten dom gäller BARA landsting. Inget annat. Alla har rätt att neka att ta betalt med kontanter. Så väldigt enkelt. Läs domen om någon skulle tvivla.

 
Ingen bild

Leo

Torsdag 18 maj 10:15

Tror ni kontanthanteringen är gratis för butiker? Det kostar minst lika mycket för butiker att ha kontant hantering som kort. Plus att det ökar rånrisken. Att ni blir övervakade är rena paranoia och frågan är vad man har att dölja om det skulle vara så.

Märks att det är väldigt gamla avtal ni har sett/står under för kortbetalning.
De flesta har %andel på kortköp och vid småsummor dras inget från kortutgivaren plus det är busenkelt att avtala bort det.

 
Ingen bild

CLOUD

Onsdag 24 maj 02:49

Jag är en potentiell långivare och jag ger lån till de fattiga och behövande, om du behöver ett brådskande lån kontakta mig nu på min e-postadress cloudloancenter@gmail.com
Mitt jobb är att hjälpa de fattiga och behövande, så kontakta mig nu

jag älskar dig

 
Ingen bild

Bosse Brattberg Svartlå

Torsdag 25 maj 06:14

Jag som har försäljning av hembränt sprit som en liten extrainkomst på sidan av sjukpenningen måste ju använda mig av kontanter

 
Ingen bild

Pernilla

Torsdag 25 maj 13:19

LÄS domen innan ni hostar ur er att ni har nån slags rätt att dra ALLT över en kam! Domen gäller offentliga tjänster! Inte privata aktörer! Rubriken är inte och har inte någon laglig rättighet att syfta till att om man inte kan betala med kontanter så ska varan/tjänsten vara laglig. Folk läser in det de VILL läsa, inte vad där faktiskt står! Så nästa gång du går till din frisör t ex, som inte längre accepterar kontanter har du INGEN rätt att hävda att du inte behöver betala för tjänsten. Eller tjommen som skulle sno en kanelbulle och hävda att den är gratis för att butiken inte tar emot en tjuga. LÄS domen innan ni sätter er själva och andra i rättsosäkra situationer!

 
Ingen bild

Christer

Fredag 26 maj 23:24

Jag har en butik och har slutat med kontanthantering, den var dyr, otrygg för personalen och bökigt i och med att bankerna inte tillhandahåller växel. Vi har blivit utsatta för inbrott och blivit bestulna på pengar för att vi tvingades spara mellan insättningar för att det kostade runt 130 kronor att sätta in kontanter via Loomis insättningsbox.

 
Ingen bild

Douglas

Söndag 28 maj 11:09

Kontanter tillhör stenåldern. Alla butiker och tjänsteleverantörer som vägrar hantera kontanter gör samhället en stor tjänst. Jag fullständigt avskyr kontanter hoppas att vi inom en mycket snar framtid får ett kontaktfritt samhälle där kreditkort är det enda betalningsmedlet. På samma tema hoppas jag att Bitcoin aldrig blir en fullt accepterad valuta. Bitcoin är de kriminellas valuta och vi har en skyldighet att stoppa den.

 
Ingen bild

Anders K

Söndag 28 maj 11:42

Vad alla klagar på "Gunnar"! Han har ju helt rätt.

 
Ingen bild

Gunilla

Onsdag 31 maj 10:14

Använd kontanter, köp inte för mer än du har så hamnar du inte i lyxfällan...
Löjligt tro det är bara svartjobbare och pensionärer som använder cash, hur ska vi lära våra barn pengars värde om de bara har ett bankkort och aldrig behöver hantera mynt o sedlar o sätta det i samband med arbete t ex...

 
Ingen bild

Mia

Onsdag 31 maj 13:03

Jag handlar bara med kontanter... tycker inte att det angår "storebror" vad och var jag handlar.
Jadå jag har blivit granskad då de skickade hem kopior från mitt konto och hade funderingar om vilka jag swishat.

 
Ingen bild

Ingvar

Torsdag 1 juni 11:20

Innebär det att det är gratis att parkera om automaten bara accepterar kort?

 
Ingen bild

Anders

Tisdag 13 juni 18:24

1 Oj vad många lättkränkta pensionärer och andra icke-svartjobbare det visade sig finnas. Tål ni inte skämt?
2 Visst kostar kortköp extra, men glöm inte stt kontakthantetingen också kostar pengar och innebär risker. Vilket som är bäst varierar säkert mellan olika fall, det finns ju många näringsidkare som själv valt bort kontanterna trots de extra kistnaferna.

 
Ingen bild

Pierre

Fredag 21 juli 21:42

Det som valt att kontanter ska avskaffas är ju det vi har röstat fram, så det går ju inte att klaga på. Sen tycker jag personligen att det är synd att kontanterna försvinner, vi blir ju så känsliga i händelse av strömavbrott, eller annat som gör att elektroniken inte fungerar (te.x krig, terror, naturkatastrofer osv.) men det är ju något man måste ta som en viktig samhällsfunktion och jobba för att få tillbaka. Själv gillar jag inte kontanter, utan älskar smidigheten med elektronisk valutahantering, men förstår som sagt att vi är väldigt utelämnade åt tekniken.

 
Ingen bild

KP

Söndag 23 juli 07:07

Själv anser jag att det är mysko att regeringen lägger massor med pengar på att göra nya pengar och byta ut de gamla och sen ha en vision att vi om 2-3 år ska ha ett kontantlöst samhälle. Ni som påstår att man är paranoid för att man inte vill kunna spåras in i minsta lilla detalj. Ja... kanske lite, men den dryga verkligheten ser tyvärr ut som den gör. Myndigheter och instanser läcker all möjlig information som inkomst, inköp mm. Går man på soc så ska det lämnas in kontoutdrag från samtliga konton. JAG skulle inte vara bekväm med sådant. Jag och endast jag behöver veta vad jag har betalat var och när. Ingen myndighet eller utomstående ska kunna ha insyn i det.
Bankrånare rånar inte fysiska banker, de sitter vid en dator och gör det nästan helt osynligt numera. Nope. Jag är FÖR kontanter och tycker inte det är rätt att affärer, bussbolag och vårdinstanser får vägra kontant betalning! Helt del! Då är det bättre att försöka göra något åt orsaken till rån mm (finns ju en anledning till att de ökat...)

Anders Leander

Söndag 23 juli 21:48

Visst är det konstigt KP!

 
Ingen bild

Per

Söndag 23 juli 19:26

Kontanter är det enda betalningssätt där banker och myndigheter inte kan kontrollera vad medborgarna handlar för sina surt förvärvad slantar.
Jag använder mig bara av kontanter för att jag tycker inte någon har med att göra vad och var jag handlar...

Anders Leander

Söndag 23 juli 21:47

Håller fullständigt med dig Per

 
Ingen bild

Marcus

Lördag 29 juli 11:26

Detta är inte sant. Domen gäller att VÅRDEN måste ta emot kontanter ELLER som dom gör idag, erbjuda faktura utan någon extra kostnad.

Läs domen själva.

 
Ingen bild

Per

Tisdag 8 aug 10:58

Du kan inte alltid handla utomlands heller med ditt svenska bankomatkort. Där gäller då kontanter. Jag skulle ALDRIG andvända mitt kort utomlands eller här hemma i Sverige. Du blir kapad, ditt kort blir skimmat mm. Sen vad får jag som privatperson genom att ha mina pengar på banken, dom tjänar pengar på det. Vi lekmen får inte en enda krona av deras vinster på vååra pengar. När mer å mer kontanter försvinner dessto mer å mer bir brotten grovare. Titta idag vad som sker. Istället för att bankerna vart rånade och fick ut försäkringspengar för det.. så får vi folket, guldaffärer, livsmedelsbutiker tillomed telefonaffärerna?? ta smällen.
Ta min fru. Hon kan inte ha pengar på sitt konto pga av sitt spelande på internet. Kontanter ser man, kort ser man inte. Det blir som lekpengar. Jag brukar vara i Amsterdam och Spanien. Dom skrattar åt oss svenska över hur vi låter bankerna bestämma över oss. Dom förstår inte vad vi håller på med, kontanter är pengar.
Dessto mer bankerna styr, dessto mer gynnar det crypto valuta. Pengar försvinner in i bitcoins mm. Folk vill inte vara styrda, övervakade jämnt. Mina pengar är mina och dina är dina. Och DU bestämmer hur och på vilket sätt du vill andvända dom.
Kontentan är att riksbanken har gett bankerna för mycket makt. Och ska banker heta banker, rättare sakt ska dom hetta låneinstution kanske...

 
Ingen bild

Job

Torsdag 10 aug 22:57

Att avskaffa kontanthantering ur säkerhetssynpunkt är ett fullständigt ogiltigt argument. Ökad brottslighet relaterad till kontanthantering är en ren polisiär fråga. Om polisen inte klarar av att upprätta säkerhet och trygghet kring kontanthantering (eller andra fenomen i samhället) ska inte samhället anpassa sig efter brottsligheten! Det är att vägra ta i tu med grundproblemet. Rättsväsendet ska anpassa sig efter brottsligheten. Endast ur bekvämlighetssynpunkt kan ersättning av kontanter diskuteras. Men kontanter har andra fördelar vilket motiverar deras fortlevnad.

 
Ingen bild

Johanna

Söndag 22 okt 20:37

Att inte ta emot kontanter är illojalt mot de personer som kan vara självständiga vid köp med kontanter men är beroende av stöd vid köp med kort. Dessa är fler än du tror och finns i alla åldrar.
En förvärvad hjärnskada i tex en trafikolycka så kan det vara du eller jag..
Behåll kontanter i Sverige.

Anders Leander

Onsdag 25 okt 05:57

Hej Johanna
Håller med dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - Söndag 17 dec 20:45

Bechir Rabani journalisten som lovade att avslöja George Soros, var en undersökande journalist, som gick undercover för att infiltrera våldsamma vänsteristiska grupper som Antifa.         Bechir hittades död strax efter att han lov...

Av Anders Leander - Lördag 16 dec 10:30

  Medborgarjournalisten Bechir Rabani avled igår, han arbetade med granskning av EXPO's Robert Aschberg.   Bechir gjorde för en vecka sedan ett försök att få intervjua Robert Aschberg i sitt hem. Frun öppnade och kände sig hotad, och sa då "Det...

Av Anders Leander - Torsdag 16 nov 06:42


Här berättar NWO hur dom ska mörda värdegrundsbrytare i framtiden. Det är skrämmande ! https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=9CO6M2HsoIA ...

Av Anders Leander - Söndag 29 okt 10:20

Av Erik Nordin: ?För tre år sedan fick jag veta, att jag skulle dö om några månader i min cancer (skivepitelcancer med spridning till lymfan). Detta besked fick jag sedan jag vägrat gå med på ett mycket omfattande (och handikappande) kirurgiskt in...

Av Anders Leander - Tisdag 17 okt 14:57


Vår statsminister Löfven verkar besatt av att posera på bild tillsammans med sexualförbrytare och med kriminella och illegala invandrare. Vad gör han för de kvinnor och barn som blivit utsatta för våldtäkt eller misshandel eller andra övergrepp??...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

40 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Sök på Google

Guldkanalen 102,6

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Feedjit live traffic

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Blogkeen
Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Bloglovin'

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Sveriges Kung

 

 

 

 

 

 

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna

Swisha till:  0730708892

President Donald Trump

 

 45th President of United States

President Vladimir Putin

             Президент России 

Marine Le Pen

 

Geert Wilders

 

Nigel Farage

 

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se