Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 19 april 2016

Obama doctrine har gjort världen farligare

Av Anders Leander - 19 april 2016 13:15



Under 2011, hyllade president Obama den militära kampanj i Libyen som störtade Moammar Gadhafi som en av de triumfer hans ordförandeskap. Idag kallar han Libyen sitt värsta misstag.

 


Men även om han kan ha ändrat sin klass från en A till F, hans engagemang för "ledande bakifrån" - en eufemism för USA passivitet och abdikering - har inte givit vika. Efter nästan två perioder som president tror Obama fortfarande på en amerikansk utrikespolitik av misstro och respekt.

 

Det är det han kommer att efterlämna till  sin efterträdare, en värld långt mer instabil, ofri och osäker än den han ärvt från president Bush mer än sju år sedan.

 

 

 

En libysk brandman stod framför rök och lågor stiger från en lagringstank vid en oljeanläggning i norra Libyen Ras Lanuf region den 23 januari.

 

 

För fem år sedan, hyllade president Obama den militära kampanj, då Frankrike och USA i störtade Muammar Gaddafi som en av de utrikespolitiska triumfer hans ordförandeskap. Idag kallar han Libyen sin värsta misstaget. Men även om han kan ha ändrat sin klass från en A till F, hans engagemang för "ledande bakifrån" - en eufemism för amerikansk passivitet och abdikering - har inte givit vika.


På dagen då Gaddafi dödades, i oktober 2011, tog Obama ett ärevarv. "Våra modiga piloter har flugit i Libyen luftrum, har våra sjömän har gett stöd utanför Libyens kust, och vårt ledarskap på Nato har bidragit till utformningen vår koalition", förklarade han. "Utan att sätta en enda amerikansk tjänst medlem på marken, uppnådde vi våra mål."

 

 

 

 


Han hade fel, Libyen imploderade snart till kaos och av våld. Det blev en terrorist badlands, där mer än 10.000 människor har mördats - däribland USA: s ambassadör Christopher Stevens och tre av hans kollegor, som dödades av islamister i Benghazi bara 11 månader efter Obamas "uppdraget utfört" ögonblick i Rose Garden.


Presidenten erkänner nu att hans politik i Libyen slutade i katastrof. I en Fox News intervju förra veckan erkände han vårdslöshet i "inte att planera för dagen efter" diktatorn störtades.


I andra intervjuer, har Obama och Hillary Clinton nålats för skulden av Libyen debaclet och på sin egen brist på förberedelse för en post-Khadafi övergång än på EU: s misslyckande att stanna engagerade. "När jag går tillbaka, och jag frågar mig vad som gick fel, det finns utrymme för kritik", sade han nyligen Atlanten Jeffrey Goldberg, "eftersom jag hade mer förtroende för européerna, med tanke på Libyens närhet.

 

"Men när USA leder mot utgångarna, dess allierade är benägna att följa efter. Och Obama, som hade kommit överens om endast motvilligt att ingripa i Libyen i första hand, hade inget intresse av att hålla sig runt.


Det tog inte lång tid för Libyen att släppa Vita huset radarskärmen. "Den ouppmärksamhet var inte bara försumma. Det var politik ", avslutade The New York Times i en lång genomgång av den libyska fiasko tidigare i år. Administrationen införde "hårda gränser" på någon amerikansk roll i Libyens metamorfos - villkor så strikta att Amerika i själva verket tvättat sina händer av ansvaret för landets öde. Inte överraskande har det ödet varit hemskt.

 

Det kan tyckas förvånande att Obama, som så hårt fördömde sin företrädares misstag i Irak, skulle hamna upprepa allvarligaste av dessa misstag i Libyen - det vill säga, inte är redo för instabilitet och upproriskheten som skulle följa Western ingripande. Som militärhistoriker Max Boot anmärkningar senast 2011 "det var inte precis en hemlighet att dåliga saker hända om USA och dess allierade störta en starke utan att ha en plan för vad som kommer härnäst."

 

 

 

 

 

Men Obama är bättre på att beklaga andras utrikespolitiska missar än på att lära från dem. Lektionen han tar avstånd från kriget i Irak var att USA har ingen verksamhet ingripa militärt i Mellanöstern - och att ju större ingrepp, desto större resulterande fiasko. Fakta har inte bekräftats denna slutsats. Men Obama inte kommer att rubbas.

 

När George W. Bush meddelade i januari 2007 att han avsåg att "surge" ytterligare trupper till Irak och genomföra en ny bekämpade strategi var dåvarande senatorn Obama hånfull: "Jag är inte övertygad om att 20.000 ytterligare trupper i Irak kommer att lösa sekteristiska våld där ", sade han. "Faktum är att jag tror att det kommer att göra det omvända.

 

" I händelse, naturligtvis, Bushs surge visat en anmärkningsvärd framgång. Vid tiden Obama tillträdde, var al-Qaida i Irak krymplingar, anfall var ned 90 procent, och Irak som styrs av demokratiskt valda politiker. Den nya överbefälhavare var glad att ta ett politiskt erkännande av seger i Irak, som vicepresident Biden basune tidigt som "en av de stora landvinningar" av Obama-administrationen.


Men inget av detta ledde Obama att ifrågasätta det kloka i att dra alla amerikanska styrkor från Irak, eller att lyssna varningar om att den snabba försvinnandet av tiotusentals amerikanska fredsbevarare skulle lämna en katastrofal vakuum som regionens dödligaste styrkor skulle skynda sig att utnyttja. Obamas bestämda urkoppling havererade det som så mödosamt vunnits i Irak. Utan USA: s hållande närvaro växte Nouri al-Malikis shiadominerade regeringen med hjälp av CIA hänsynslöst auktoritära, Irans inflytande intensifierades, och ISIS började sitt fasansfulla skräckvälde.


Mer "ledande bakifrån" följt i Syrien. Obama utfärdade tuffa hot om kemiska vapen "röda linjer" och krävde Bashar al-Assad att avgå, men borstiga ord aldrig backas upp med handling. Som USA: s trovärdighet minskat, följde förutsägbara konsekvenser: stigande dödstal, stora flykting översvämningar, och emboldening av antidemokratiska regimer från Moskva till Peking.

 

 

 

Assad hade ingen lust att avgå


Men även nu, kan Obama inte se att en doktrin premised på att undvika amerikansk inblandning i världens konflikter är dömt att misslyckas. En politik byggd kring amerikanska tillbakadragandet intensifierar enda globala sjukdom. Presidenten medger att han borde ha haft en bättre "dagen-efter" plan i Libyen - "men fortfarande upprätthåller att olyckan i hans inställning visar att han var rätt hela tiden."


"Libyen visade sig [Obama] att Mellanöstern var bäst att undvikas." Det förstärkte senare sitt beslut att göra något åt Syrien. Han har inget att beklaga sig om och att överge sin röda linje - säger han nu och att han är "mycket stolt" han beslutat att inte stoppa Assads horror show. Till denna dag, har Obama inte förändrat tänke han började med: att amerikansk makt inte kan fixa planetens dåliga områden, utan kommer sannolikt att göra dem sämre.


Men Obamas utrikespolitik förvaltarskap lär en helt annan läxa. Sedan 2009 har USA: s trovärdighet varit dåligt urholkas och världen har blivit mycket farligare och instabil.
Priset på amerikansk reträtt har varit fruktansvärt, vilket gjorde att allt förvärras av en president för god för att ändra sig.

 

 

 

Källa:     bostonglobe

 

 

 
 
Ingen bild

Erik

19 april 2016 14:41

Ni neocons är inte kloka. Förbannade mördare är vad ni är.
USA ut ur mellanöstern! USA ut ur Europa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards