Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 18 maj 2015

Betalade 190 000 kronor för PR-tjänster

Av Anders Leander - 18 maj 2015 14:00



När Grums kommun fick veta att Uppdrag granskning skulle göra ett reportage om kommunen anlitades medierådgivaren Paul Ronge. Kostnaden för skattebetalarna blev drygt 190 000 kronor.


  

"Värt varenda öre" säger Grums kommunalråd Leif Haraldsson (S)             Foto: Åke Wehrling, SVT



Medieutbildning och rådgivning står det på fakturorna som skickades till Grums kommun i januari och mars i år. Det var när Uppdrag gransknings reporter Joakim Lamotte började ställa frågor inför reportaget ”Leva och dö i Grums” som kommunens kommunikationsstrateg, Helena Bergström, tog kontakt med PR-konsulten Paul Ronge, som är författare till boken ”När Janne Josefsson ringer – så klarar du pressen”.



Av en mejlväxling framgår det vilka frågor han tycker att Helena Bergström bör ställa till Joakim Lamotte innan Grums kommunalråd tackar ja till en intervju. ”Vad handlar reportaget om, vilken är vinkeln? Villkoret för intervjun är att vi ges möjlighet att förbereda oss.” och ”Finns det något eller några fall du vill ta upp så vill vi veta det i förväg.” är ett par av frågorna.   



– Vi tog in honom för att vi inte hade en aning om vad Uppdrag granskning var ute efter och vi ville ha hjälp för vi är inte medievana på det sättet. Det är ju inte Kamratposten direkt när Uppdrag granskning ringer, det vet man ju, säger Grums kommunalråd Leif Haraldsson (S).


”Värt varenda krona”


Medierådgivningen kostade kommunen sammanlagt 191 671 kronor inklusive moms. Då är Paul Ronges första klass-biljetter mellan Stockholm och Karlstad inte inräknade.  


Reporter: Drygt 190 000 kronor var de här fakturorna på och det är ju skattepengar som betalar det. Är det en rimlig summa?



– Absolut, det var värt varenda krona, säger Leif Haraldsson.


Reporter: Kan du förklara det?



– När Uppdrag granskning ringer till en kommun och vill ha en träff med kommunstyrelsens ordförande så vet man ju att det oftast inte är en skönmålning. Det handlar inte om att försvara sig, det handlar om att kunna förklara sig och få fram det man vill ha sagt och det var det vi tränade på.


”Kände mig inte helt bekväm”


Grums kommun har en egen kommunikationsstrateg. Ändå gjordes bedömningen att extern hjälp behövdes för att förbereda Leif Haraldsson inför intervjun med Uppdrag granskning.


– När jag sitter i intervjun har jag varit kommunalråd i fyra veckor. Jag kände mig inte helt bekväm och helt trygg och han skulle absolut intervjua mig för att han ville ha reda på mina framtidsvisioner. Och det hade jag inga problem med, men det var egentligen inte det som programmet handlade om. Det var inte det som han ställde frågor om, så det var välinvesterade pengar för framtiden.



Reporter: 190 000 kronor, hur mycket pengar är det för en kommun som Grums som ju är en ganska liten kommun?



– Det är 190 000 oavsett hur stor eller liten kommunen är, jag vet inte vad du vill ha för svar. För det är ju såhär att ska vi göra en jämförelse med en halvtidsanställd på äldrevården eller såhär så är det klart att vi är beroende av 190 000, så är det ju, men vi är också beroende av att få den här hjälpen när vi inte har kunskapen i den här frågan.




Källa:  SVT




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards