Decenniers propaganda för öppna gränser och nödvändigheten av att rätta sig efter diktat från EU verkar inte ha gjort något större intryck.
Tre fjärdedelar av danskarna, 75 procent, och nästan två tredjedelar av svenskarna, 64 procent, instämmer helt eller delvis i att länderna själva ska bestämma vilka som ska få bosätta sig i Danmark respektive Sverige.
Det framgår av en opinionsundersökning bland 1 033 slumpvis utvalda danskar och 1 046 svenskar, som opinionsinstitutet Sentio har gjort för Dispatch International. Mätningen gjordes i mars 2014.
Bara 7 procent av de tillfrågade danskarna och 10 procent av svenskarna är oeniga eller helt oeniga. Helt oeniga är bara 1 procent av danskarna och 4 procent av svenskarna.
Det kan tyda på att de senaste decenniernas intensiva propaganda från regeringarna, majoriteten av pressen och största delen av ”experterna”, om behovet av att acceptera öppna gränser och att på det hela taget rätta sig efter globaliseringen och direktiv från Bryssel, inte riktigt slagit rot hos de två ländernas befolkningar.
Det är också intressant att jämföra andelen helt oeniga med andelen första och andra generationens invandrare från tredje världen. Deras andel av den totala befolkningen är i bägge länderna betydligt större än 1 respektive 4 procent. Man kunde kanske ha förväntat sig att de flesta invandare och deras barn skulle svara nej på frågan om de två länderna själva ska bestämma över invandringen, men Sentios mätning tyder inte på att så är fallet.
De exakta talen för Danmark och Sverige framgår av nedanstående grafer:
Danmark ska själv bestämma vilka som ska få bosätta sig i landet/Sverige ska själv bestämma vilka som ska få bosätta sig i landet

Tittar man på fördelningen mellan män och kvinnor är det uppenbart att det för Danmarks vidkommande inte är någon större skillnad på mäns och kvinnors åsikter. 77 procent av männen och 75 procent av kvinnorna instämmer helt eller delvis i att Danmark själv ska bestämma. 8 procent av männen och 7 procent av kvinnorna är oeniga eller helt oeniga.
För Sveriges del visar opinionsundersökningen på större skillnader: 68 procent av männen och 59 procent av kvinnorna instämmer helt eller delvis i att Sverige själv ska bestämma vilka som ska få komma till landet. Helt eniga är 37 procent av männen, men bara 30 procent av kvinnorna.
Tittar man på dem som är oeniga eller helt oeniga, försvinner könsskillnaden i Sverige. ”Helt oeniga” är bara 4 procent av båda könen och ”oeniga” är 6 procent av såväl männen som kvinnorna.
I ljuset av det faktum att EU verkar få ett ökande inflytande på den faktiska invandringen till medlemsländerna, bland annat som ett resultat av Unionens öppna gränser och fria rörlighet för människor, har Sentio också frågat hur många som anser att EU ska bestämma vilka som ska få bosätta sig i Danmark respektive Sverige.
Det tycker nästan ingen. Bara 6 procent av danskarna och 9 procent av svenskarna vill överlåta denna fråga till EU. Bara mikroskopiska 2 procent i de båda länderna är ”helt eniga” med att EU ska bestämma över invandringen, medan 4 procent av de tillfrågade danska och 7 procent av de svenska är ”eniga”.
EUs inflytande på invandringen har blivit en het fråga i Danmark sedan EG-domstolen avkunnade den så kallade Metock-domen 25 juli 2008. Den handlade om fyra EU-medborgare som tillfälligt arbetade i Irland, men inte hade irländska medborgarskap. De fyra ansökte om familjeåterföring med sina fyra afrikanska fruar – varav den ena bar namnet Metock. Begäran avslogs av de irländska myndigheterna, med hänvisning till att de äkta makarna inte tidigare haft laglig rätt att uppehålla sig inom EU. Irländarnas beslut revs dock upp av EG-domstolen.
Avgörandet fick konsekvenser för tio andra medlemsländer, däribland Danmark, Finland, Holland, Storbritannien och Tyskland, som tidigare hade krävt att personer från tredje land skulle haft lagliga uppehållstillstånd i EU för att få familjesammanföring med EU-invånare. Domen påverkade inte Sverige som redan infört sådana regler som EG-domstolen krävde.
EG-domstolens avgörande orsakade våldsamma protester i Danmark. Till exempel kallade professorn i EU-rätt, Hjalte Rasmussen, Metock-domen ett brott mot den danska grundlagen.
Sentios undersökning visar att det i såväl Danmark som Sverige finns ett massivt motstånd mot att överlämna beslutanderätten över invandringen till Bryssel: Nästan hälften av danskarna, 49 procent, är ”helt oeniga” och 28 procent ”oeniga” – alltså totalt 77 procent. Motsvarande tal för Sverige är 42 procent helt oeniga och 24 procent oeniga – totalt 66 procent.
Återigen ser vi ingen särskild könsskillnad i Danmark, medan 45 procent av de svenska männen är helt oeniga mot bara 39 procent av kvinnorna. Ändå säger totalt 64 procent av de svenska kvinnorna att de är oeniga eller helt oeniga.
Resultaten tyder på att det parti som inför EU-valet 25 maj satsar på den nationella rätten att själv få bestämma över sin invandringspolitik, kan få en röstmagnet.
I Sverige skulle ett sådant parti utan tvekan bli fördömt som rasistiskt eller rentav nazistiskt. Å andra sidan skulle det ligga i linje med vad den stora majoriteten svenska väljare tycker.
Källa & Länk: Dispatch International