Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 21 april 2014

Röda Kors-miljoner är borta

Av Anders Leander - 21 april 2014 07:00

 

 

 

Nya problem rullas upp inom Röda Korset.

 

Ordföranden i kretsen Uddevalla polisanmäls nu för sina val att placera pengar i externa bolag, i så kallade lån. Pengarna har nämligen Röda Korset inte sett röken av sedan dess.

 

 

Dålig investering. Den lokala Röda Korset-ordföranden i Uddevalla satsade 1,5 miljoner i riskbolag.

Ett av dem har gått i konkurs.                               Foto: Cia Karlsson. Fotograf: Cia Karlsson

 


 Åh nej, inte nu igen, säger Berit Persson, 70 år och engagerad i Dragsmarks Röda Korset-krets.



Hon har precis fått höra att Roger Pettersson, ordförande för Uddevallas Röda Korset-krets, enligt egen utsago, har placerat föreningens pengar i högriskbolag. De 1,5 miljoner kronorna verkar nu vara försvunna och ordföranden är polisanmäld av Röda Korset centralt.



Berit Persson och många andra Röda Korset-veteraner runt om i regionen har fortfarande skandalen i färskt minne då Johan af Donner svindlade organisationen på enorma belopp.



Sedan det som hände i Stockolm har det varit svårt att få nya medlemmar, berättar hon.



– Här ute i Dragsmark är vi fem, sex damer som håller ihop det. Vi bakar och grejar och har loppis och julmarknad och vi får vara glada om vi får in några tusenlappar.



Dragsmark är en liten avdelning bland många i Sverige. Nytt blod är svårt att få in.



Så var det även för Uddevallas krets. Tills Roger Pettersson kom under 2011. En 27-åring som kom med hopp om nya idéer och ny energi. Han valdes till ny ordförande för en av de rikaste kretsarna i landet. Uddevalla hade då omkring 200 medlemmar och närmare 11 miljoner på banken, med betydande avkastning varje år.



Men det gick inte lång tid innan den nya stilen krockade med den gamla. Den unge ordföranden följde inte de traditionella mönstren, stadgar tolkades olika och en del av de 80-åriga eldsjälarna med många år i föreningen kände sig inte längre välkomna.



Under 2012 briserade situationen i ett öppet bråk mellan den gamla ordföranden och den nya.



– Allt som hänt det senaste året känns väldigt olustigt. Allt skar sig väldigt snabbt och i dag känner jag mig över huvud taget inte välkommen, sa den förre ordföranden då.



– Att gamla medlemmar inte känner sig välkomna är beklagligt. Jag vet med mig att jag tog ett förhastat beslut om en reklamsatsning. Men det har jag tagit ansvar för, sa Roger Pettersson då.



Trots den goda ekonomin stod alltså verksamheten lamslagen av de interna konflikterna. Röda Korsets regionala avdelning fick kopplas in för att man överhuvud taget skulle få till en årsstämma i februari 2012.



– Det saknades uppgifter som behövdes för att kunna fortsätta. Vi kommer nu att reda ut hur ekonomin ser ut, förklarade Ann Blomquist Ölander, vice ordförande i Röda Korsets regionråd i Västra Götaland.



På andra försöket hölls årsstämman. Endast ett tiotal personer dök upp. Roger Persson blev omvald till ordförande och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.



– Vi ska försöka skapa ett förtroende i samhället igen. Jag hoppas att allt är genomgånget så att vi kan börja om och få igång en ny verksamhet, sa den omvalde Roger Pettersson.



Sedan dess har det varit ganska tyst kring Uddevallakretsen. Tills nu.


När nyheten om de försvunna pengarna når Ann Blomquist Ölander under skärtorsdagen har hon hunnit bli ordförande i Röda Korsets regionråd i Västra Götaland.



– Detta känns så tråkigt. Röda Korset har en bra balans i dag igen efter allt som hänt och de problem som varit. Jag har inte fått några signaler från Uddevalla sedan 2012 annat än att allt är som det ska, säger hon.



Men frågan som Röda Korset centralt nu ställer sig är om allt verkligen är som det ska.



– Antingen är det här ett brott eller en riktigt dålig investering. Vi har nu polisanmält ärendet till Ekobrottsmyndigheten och överlåter till polisen att utreda om det har begåtts något brott. Ordförande har fråntagits firmateckningsrätten, säger Tord Pettersson, ansvarig för förtroendemannadialogen i Svenska Röda Korset.



Det han talar om är 1 560 300 kronor som hamnat hos externa bolag och inte kommit tillbaka. I ett pressmeddelande skriver Röda Korset att ordföranden i Uddevalla har beviljat lån på denna summa under 2013 med motiveringen att detta skulle ge god ränta.



Men när Bohusläningen ringer upp Roger Persson själv så medger han att det även kan ses som en investering eller placering. Han tycker själv att det kan vara svårt att skilja på detta och på ett lån.



– Jag kan bara vara ärlig just nu. Med facit i hand nu så är det ju en blandning av båda två.


Han berättar sedan om bolagen som fått dela på pengarna.



– Det är två privata bolag. Det ena är ett investmentbolag och ett annat bolag jobbar med reklamfinansierade produkter. Syftet var att ge bättre avkastning än så som pengarna var placerade innan, på vanliga bankkonton. Ja, du vet ju själv vad bankkonton ger, säger han.



Efter lång tvekan säger han två namn på bolag som han menar är bolagen han lämnat pengarna till.



– Det ena är ett LTD-bolag, då registrerat i England. Det bolaget är kursat i dag. Men där har jag en mer personlig relation med den kontaktpersonen så jag vet ju om att det fortfarande jobbas på det fast i ett annat bolag. Det är en av anledningarna till att jag en gång ingick i detta, att jag har haft kontakt med personen innan. De fick två tredjedelar av pengarna.


Så det finns en chans att få tillbaka dessa pengar via det nya bolaget menar du?



– Ja precis, precis.



Vad heter det nya bolaget då?



– Jag har tyvärr inget namn på det.



Vad personen som han haft kontakt med heter vill han inte gå in på.



– Jag vill inte gå in på det, så de råkar illa ut. Jag vill meddela dem vad som hänt först.


Det andra bolaget är svenskt, enligt Roger Pettersson.



– De hade en affärsidé som jag tror på. Eller jag ska kanske säga trodde på, nu då eftersom allt är vänts upp och ner. Detta jobbar vi på nu, där har avtalet egentligen löpt ut. De fick en tredjedel av pengarna.


Han säger att det är lätt att vara efterklok.



– Jag visste inte att Röda Korset har en policy som säger att pengar ska placeras på lågrisk. I policyn står det även att det ska vara publika bolag, bolag som finns på börsen.



- Gjort är gjort, jag får stå för vad som hänt, jag har inte längre förtroendet och kommer att säga upp mitt ordförandeskap.



Enligt Röda Korset centralt finns det nu misstankar om bristande förvaltning och oansvarigt agerande. Roger Pettersson har, enligt svenska Röda Korset, beviljat två lån och har därigenom brustit i sitt uppdrag att förvalta föreningens pengar på ett ansvarsfullt sätt.



– Vi har agerat snabbt på beskedet från revisorn och vi ser mycket allvarligt på det som har skett. Det står tydligt i våra riktlinjer att alla inom Röda Korset ska ta ansvar för att alla resurser, personella, ekonomiska och materiella, används effektivt och till de ändamål de är avsedda för, säger Tord Pettersson.



Tord Petterson säger att lånen anses riskfyllda och bryter mot organisationens förvaltningspolicy. Pengarna skulle dessutom ha betalts tillbaka i början av 2014 men dessa har Röda Korset ännu inte sett röken av.



Källa & Länk:    http://bohuslaningen.se/



 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Skapa flashcards