Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 20 januari 2015

Bankerna får ta dina sparpengar vid bankkriser genom ”bail in” – beslut i G20

Av Anders Leander - 20 januari 2015 10:56



DEBATT. När den stora bankkrisen en dag kommer har storbankerna rätt att ta dina sparpengar för att rädda sig själva och sitt finansiella system. Ett beslut gick nyligen igenom på ett G20-möte.

 

Sveriges måste som EU-medlem följa direktiven som innebär att ”bail out” (bankerna kan låna pengar av svenska staten) inte längre gäller, skriver ETC. Istället gäller ”bail in”. 

 

 

 

En ny internationell standard för världens storbanker innebär att dessa affärsdrivande aktiebolag har rätten att ta pengar från dina sparkonton och pensionsfonder, för att rädda sig själva. Det kallas ”bail in” ett begrepp att lägga på minnet.

 

Storbankernas nya rättighet att ta spararnas pengar gäller i första hand ”Global Systemically Important Banks” som står för storbanker ”viktiga” för den så kallade ”globala ekonomins stabilitet”. Storbankerna gör som bekant gällande att de står som ”grundpelare” och bär upp hela samhällen, en föreställning som knakar i fogarna sedan Zeitgeist-trilogin spreds som en löpeld över internet. Det som egentligen utgör grundpelarna i världens samhällen är i själva verket alla arbetande enskilda individer, som utför faktiska arbeten till skillnad från banker som gör pengar av pengar eller pengar av ingenting.

 

I Sverige gäller rättigheten att ta spararnas pengar svenska affärsbanker som Nordea ABDanske Bank AB och sannolikt även SEB AB och Swedbank AB.

Chefsekonomen Johan Hansing på Svenska bankföreningen, en intresseorgansiation för svenska ”bankers”, tycker självklart att beslutet är bra.

”Vår inställning till den här processen är i grunden positiv. Vi tycker det är självklart att om en bank får problem ska banken i största möjliga mån kunna hantera problemen utan att staten ska behöva gå in med medel, säger Hansing till ETC.

 

Sverige är förvisso inte medlem i G20, men tvingas ändå att följa direktiven eftersom Sverige är med i EU. Finanskriskommittén har dock en annan åsikt om hur en bankkris ska hanteras. Kommittén anser att bankernas ägare och finansiärer ska tvingas ta ett större ansvar när affärsverksamheten går mycket dåligt, enligtLars Hörngren som var med och utredde frågan.

”Jag tror att folk kommer bli helt galna när det händer”

Finanskriskommittén ska försöka ändra i svensk lag för att återföra ansvaret vid bankkriser till bankernas ägare, men Dagens ETC:s ekonomiskribent Stefan Koch tror inte på att det är genomförbart, som säger att Sverige knappast skulle stifta en lag som går emot ett beslut som redan fattats i G20.

Jag tror inte att man går emot direktiven, jag tror man kör på med det här. Det här ju en internationell standard som är satt nu.

Stefan Koch fick frågan om vad han tror skulle hända om det sker en bankkris. Han svarade:

Jag tror att folk kommer bli helt galna när det händer. Vi kunde se det på Cypern 2013 där man hade som förslag att ta spararnas pengar för att rädda kvar bankerna. Det blev stora demonstrationer och en lösning som innebar en slags mellanväg där de med sparkapital över 100 000 euro fick betala en del. När det börjar pratas om privatpersoners bankkonton som dessutom tillhör medelklassen blir det ett himla liv.

Dagens ETC har försökt att få en kommentar från finansminister Magdalena Andersson och ansvariga på Nordea utan att få något svar trots att händelseutvecklingen och det nya G20-beslutet som Sverige tvingas följa har enormt intresse för allmänheten.

NewsVoice kommentar

Orsaken till finansministerns och Nordeas tystnad finns sannolikt i Kochs citat ovan. Den svenska regeringen och de svenska storbankerna, som arbetar i synergi, vill inte att det ska bli ”ett himla liv” om storbankernas nya gräddfil till evig lönsamhet blir allmänt känd. Det som måste skrämma är att svenskens vrede kan väckas, men den kanske inte behövs om vi i god tid lägger vårt sparande på säkrare ställen. 

 

Affärsbanker är aktiebolag och aktiebolag som har rätten att få pengar från staten, alltså ”bail out” genom att de får skattebetalarnas pengar, eller har rätten till att ta medborgarnas sparpengar genom ”bail in”, bara för att de går dåligt, är knappast att lita på. 

 

 

Källa & Länk:    Newsvoice

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards