Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 2 november 2016

Svenskarna bakom Clinton Foundation - hela listan

Av Anders Leander - 2 november 2016 12:30




 

Om Hillary Clinton vinner presidentvalet i USA lägger presidentparet Bill och Hillary Clinton ner sin egen sitftelses insamlingsverksamhet i Sverige. Postkodlotteriet kommer även plocka bort stiftelsen som förmånstagare. Svenska Sidas samarbete med Clintons hälsoorganisation, CHAI, pågår dock till 2019 oavsett utgången i valet.

 

 

 

 

 

En av de största givarna till USA:s tidigare president, Bill Clintons stiftelse Clinton Foundation är svenska Postkodlotteriet. När stiftelsen 2010 öppnade verksamhet i Sverige med eget 90-konto för att kunna samla in pengar i Sverige, var det fritt fram att göra stiftelsen till en av lotteriets förmånstagare. Så skedde också 2013.

 

Sammanlagt har Clinton Foundation tagit emot 73 miljoner kronor från Postkodlotteriet. Under 2007-20010 stödde också Postkodstiftelsen, Clinton Foundation med 1-5 miljoner dollar, enligt Clinton Foundations egen hemsida. Postkodstiftelsen är förmånstagare åt Postkodlotteriet, vars ägare Novamedia Sverige AB också tillsätter styrelsen i Postkodstiftelsen.

 

Bara en annan givare med svensk koppling kan mäta sig med Postkodlotteriet vad det gäller stöd till Clinton Foundation. Det är Lundingruppens välgörenhetsstiftelse Lundin Foundation, som fram till 2010 hette Lundin for Africa. 2007 bidrog Lundin for Africa med 100 miljoner dollar till Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, som ingår i Clinton Foundation. Initiativet riktar sig till investeringar i småföretag i utvecklingsländer. Lundin Foundations styrelseordförande Lukas Lundin har också stött Clinton Foundation med 1-5 miljoner dollar.

 

Ifrågasatta pengar


Clinton Foundation skapades 2001 när president Bill Clintons andra mandatperiod i Vita huset var slut.  Under Hillary Clintons första presidentvalskampanj inför valet 2008 trappade Bill Clinton ner på insamlingsarbetet och stiftelsen publicerade en lista på alla givare. Under perioden 2009-2013 var Hillary Clinton utrikesminister, men efter att hon lämnat uppdraget engagerade hon sig i stiftelsen där även parets dotter Chelsea satt med som styrelsedamot.

 

När Hillary Clinton ställde upp som kandidat till presidentvalet i år kom stiftelsens insamlingsarbete åter på agendan. Media i USA, såväl som det republikanska partiets kampanjapparat har ifrågasatt huruvida de insamlade medlen verkligen går till utvecklingsprojekt och inte till valkampanjen. Ytterligare en dimension är om stiftelsens givare förväntar sig politiska gentjänster. Bland givarna sticker flera ut, bland andra Saudiarabiens, Qatars och Marockos kungahus. 

 

Lundin Foundations och Lukas Lundins bidrag har också uppmärksammats sedan flera av Lundingruppens företag anklagas för att ha investerat i företag som utfört grova övergrepp på de mänskliga rättigheterna. Bill Clintons tacksamhet för stödet stack i ögonen på både offren till de drabbade och många människorättsförsvarare.

 

Telekombolaget Ericsson har i sin tur anklagats för att köpt sig gentjänster genom att 2011 betalat Bill Clinton närmare sex miljoner dollar för att hålla ett tal på en konferens i Hong Kong. Detta ska skett bara veckor efter att Hillary Clinton undvikit att införa sanktioner mot Ericsson, trots att företaget hade affärer med Iran. Samtidigt svartlistades flera andra företag.

 

Hillary Clintons motståndare i presidentvalet, Donald Trump, använde Ericssons engagemang av Bill Clinton i ett tal i augusti i år. Enligt Donald Trump var det bevis på korruption. Han och och det republikanska partiet har krävt en rättslig utredning av kopplingarna mellan gåvor till stiftelsen och paret Clintons politiska förslag och beslut, men åklagare menar att det inte finns tillräckligt med bevis för en rättssak. 

 

USA:s federala polis FBI ville nyligen återuppta granskningen av stiftelsen, men har också kritiserats för att försöka påverka utgången av valet. I ett mejl till OmVärlden skriver Ericssons pressekreterare Karin Hallstan att Bill Clinton bjöds in till ett kundevent kallat Networked Society Forum (Nest). ”Projekt-teamet hade stort fokus på att se till att programmet och talarna skulle attrahera ledare från våra kunder, samt representanter från akademi, politik och andra branscher.

 

Beslutet att anlita President Clinton togs av projektteamet och han valdes från en lista av ett flertal potentiella talare då han uppfattades ha stark attraktionskraft hos målgruppen. Investeringen var betydande men ersättningen för hans deltagande bör ses mot bakgrund av hans upplevda attraktionskraft hos målgruppen, platsen för evenemanget (och att det var långt att resa dit), samt att evenemanget pågick i två dagar”, skriver Karin Hallstan.

 

Roger Magnergård, pressekreterare på Postkodlotteriet avfärdar i sin tur allt prat om att deras stöd till Clinton Foundation på något sätt skulle påverka amerikansk politik.

– Vi gör utförliga kontroller av de organisationer och projekt vi stödjer och följer upp så att alla pengar går till utvecklingsarbete och inget annat, säger Roger Magnegård.

 

Många kopplingar till Sverige


Både Ericsson och banken Swedbank ska också under flera år ingått partnerskap med Clinton Global Initiative (CGI), som är en del av Clinton Foundation. CGI stödjer företagsprojekt med fokus på att minska klimatförändringar och fattigdom. Medlemsavgiften är 20 000 dollar per år, vilket Ericsson betalade 2010-2015 och Swedbank 2011-2015.

 

Genom sitt partnerskap med CGI ska Ericsson bidragit till att tillsammans med organisationen Refugees United ha tagit fram en mobiltelefonapplikation. Genom Swedbanks partnerskap med CGI fick bankens mer förmögna kunder möjlighet att investera i CGI:s projekt. Ytterligare en partner i projektet var det svenska företaget Foresight, vars vd Björn C Larsson också betalat medlemsavgift till CGI.

 

Kopplingarna till Sverige är så många att Clinton Foundation i september i år beslutade att om Hillary Clinton vinner presidentvalet kommer stiftelsens svenska avdelning att slå igen verksamheten. Det innebär att stiftelsen förlorar sitt svenska 90-konto och därmed inte kan vara förmånstagare åt till exempel Postkodlotteriet.

 

Postkodlotteriet fattade å sin sida redan i augusti beslut om att inte låta Clinton Foundation vara förmånstagare om Hillary Clinton vinner valet. I augusti gjorde Bill Clinton också klart att om hans fru blir USA:s nästa president kommer både han själv och dottern Chelsea att lämna stiftelsens styrelse. Samtidigt kommer stiftelsen ändra sina stadgar så att bara amerikanska medborgare boende i USA och USA-baserade organisationer ska kunna skänka pengar till stiftelsen och dess olika verksamheter.

 

En av Clinton Foundations verksamheter, som 2010 bröt sig ur och bildade egen organisation är Clinton Health Access Initiative (CHAI). Även här sitter Bill och Chelsea Clinton i styrelsen och ordförande är Bruce Lindsey, som är styrelseledamot i Clinton Foundation.

 

Sidas stöd fortsätter


Det svenska biståndsorganet Sida samarbetar sedan 2011 med CHAI. Sida har betalat organisationen 150 miljoner kronor för att utföra hälsovårdsprojekt i södra Afrika. De kommande tre åren är ytterligare 72 miljoner kronor utlovade.

 

Samarbetet fortsätter alltså även om Hillary Clinton blir president, men CHAI meddelade i september att Bill och Chelsea Clinton och Bruce Lindsey då måste lämna organisationens styrelse. Dessutom kommmer organisationen ej länge använda namnet Clinton i sin kommunikation, utan bara kalla sig CHAI.




Källa:      omvärlden.se



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards