Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 10 november 2015

Löfven avfärdar Moderaternas asylförslag

Av Anders Leander - 10 november 2015 17:15Statsminister Stefan Löfventar på sig dumstruten och kallar Moderaternas förslag om att avvisa många flyktingar vid den svenska gränsen för ”oreflekterat” och avfärdar det helt som en möjlig lösning.

 

 

Stefan Löfven                     Foto:  TT 

 

 

Det viktiga nu i en så här svår situation är att vi gör saker tillsammans i EU. Om alla ska hålla på med egna oplanerade lösningar får vi det etter värre, säger han.

Han kallar M:s förslag för ett ”oreflekterat förslag” vars konsekvenser är okända både för Sverige och andra EU-länder. Sådant här måste vi diskutera med andra och vi har inte hunnit prata med EU, säger Löfven.

M:s hårdare asylpolitik

I förslaget för en hårdare svensk asylpolitik som M lade fram under en presskonferens i måndags vill man att regeringen så snart som möjligt upprättar tillfälliga gränskontroller för att häva den akuta flyktingsituationen i Sverige. M vill också att man ska skicka tillbaka asylsökande till det EU-land från vilket de nått Sverige. Om de redan sökt asyl i något annat EU-land ska de skickas tillbaka dit.

 

I förslaget ingår också att snabba på proceduren för återvändande: bland annat ska ursprungsländerna kunna hotas med villkorat bistånd om de inte tar emot återvändare, svensk polis ska bli mer aktiva när det gäller att avvisa människor. Sverige bör också kompenseras med sänkt EU-avgift.

”Moderaterna har misstolkat asylrätten”

Centerpartiet har ställt sig tvekande inför Moderaternas förslag, men Sverigedemokraterna har välkomnat samtliga punkter. Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare sagt att Moderaternas förslag, så som det är presenterat, inte är förenligt med asylrätten. Det är något som Carl Schlyter (MP), ordförande i riksdagens EU-nämnd, också sluter upp bakom.

 

Det är klart man kan ha tillfälliga gränskontroller, men man kan inte skicka tillbaka människor om de har sökt asyl, det är det Dublinförordningen säger. Men du har en av FN garanterad rätt att söka asyl. EU-komissionen borde skicka ett tolkningsmeddelande till alla länder som säger ”såhär får ni inte göra”. Som det är nu fattar många länder beslut som faktiskt är i strid med EU:s lagstifning.

Tar ej upp förslaget i EU

Stefan Löfven kommer i morgon och på torsdag att delta i två toppmöten på Malta som fokuserar på flyktingkrisen. Men han har varit tydligt med att han inte kommer att ta upp Moderaternas förslag, med hänvisning till att det rör sig om inrikespolitik. Ulrika Karlsson (M), ledamot i EU-nämnden, är kritisk till att Löfven inte vill gå in på Moderaternas förslag under samrådet i EU-nämnden.

 

Nu har Moderaterna levererat tre förslag för att möta denna flyktingkris och statsministern vill inte ens förhålla sig till dem och han har inte presenterat någonting. Det är dags för statsministern att visa ledarskap och presentera konkreta åtgärder för att lösa flyktingsituationen, säger hon.

Dublinförordningen

* En grundsten i EU:s gemensamma asylpolitik är den så kallade Dublinförordningen, som stipulerar att asyl ska sökas i det land i EU dit den asylsökande först anländer.

 

* Den som passerar en yttre gräns till EU utan uppehållstillstånd eller visum ska registreras om de påträffas i anslutning till passagen.

 

* De som söker asyl ska registreras i databasen Eurodac med sina fingeravtryck.

 

* Innan frågan om eventuell asyl prövas ska frågan om vilket land som ska handlägga ärendet avgöras. Då gäller ett antal kriterier som tillämpas i en viss rangordning:

 

1. Om den sökande har familj som beviljats skydd i ett annat land ska det landet avgöra en asylansökan.

 

2. Om den sökande har uppehållstillstånd eller visering i ett annat land ska det landet avgöra.

 

3. Om den sökande har fingeravtryck som samlats in i ett annat Dublinland ska det landet avgöra.

 

4. Om den sökande har besökt eller rest igenom ett annat Dublinland ska ärendet prövas där.

 

* Dublinförordningen gäller i de 28 iänderna i Europeiska unionen samt fyra länder som är ”associerade” med förordningen: Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

 

* UNHCR och Europarådet har kritiserat Dublinförordningen särskilt när det gäller överförandet av asylsökande till länder som har en bristfällig hantering, som exempelvis Grekland.

 

* Tidigare har flera europeiska länder upphört med att skicka tillbaka flyktingar till Grekland eftersom de inte anser att mottagandet följer Europakonventionen.

 

* Principen har dock blivit allt mer överkörd på sistone då många nyanlända i stället väljer att registrera sig först när de kommer till det land där de önskar stanna, inte i det land i vilket de först anländer.

 Källa: Migrationsverket,  TT   svt

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - Fredag 14 feb 11:55


Alternativ för Sverige synliggör EU-avgiften genom kostnadstickare Idag lanserar Alternativ för Sverige sidan vadkostar.eu som synliggör Sveriges EU-avgift i realtid. Genom att att sprida kunskap till allmänheten om medlemskapets svindlande kost...

Av Anders Leander - Lördag 1 feb 15:00

Nya experimentet: Elever får fluor i mjölken vilket kan göra oss slöare, ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift - Vad i helvete håller dom på med??? Varför vill dom förgifta våra barn?????? VAKNA SVENSKA...

Av Anders Leander - Söndag 12 jan 19:33

Kontantfria banker förbjuds. Storbankernas satsning på "kontantfria" kontor irriterar många. Men den 1 januari blir bankerna skyldiga att erbjuda viss kontanthantering i hela landet. Den nya lagen antogs av riksdagen på torsdagen och innebär att s...

Av Anders Leander - 20 december 2019 20:00


Till hösten väntar gymnasiestudier för den unga klimataktivisten Greta Thunberg.    I onsdags kom Greta Thunberg hem till sin hemstad Stockholm.   Den unga klimataktivisten Greta hade då varit borta från sitt hem i fyra månader, deltagit i ...

Av Anders Leander - 19 december 2019 10:00

    Svenska skolans framgång i PISA visade sig bygga på manipulerad data – mer än var fjärde svensk 15-åring deltog inte i testet. Och snart därefter kom det fram att Brottsförebyggande rådet systematiskt har manipulerat kriminaldata på upp...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

52 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Blogkeen
Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Bloglovin'

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Vesselfinder

Blandad Rock´n Roll


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se