Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2015

Ängslig tvångsstat drabbar kommunerna

Av Anders Leander - 5 oktober 2015 07:29



Statens kommunala tvångstankar är verklighetsfrånvända. Empatiska paroller från det civila samhällets manifestationer om att ”inga människor är illegala” kan inte utan vidare transformeras in till rättigheter och förmåner i kommunernas skattefinansierade välfärdsverksamheter.

 

 

 

 


Staten och stora delar av det officiella Sverige tycks ha drabbats av en sorts kommunala tvångstankar. Inget förefaller utstråla sådan migrationspolitisk handlingskraft som att vilja tvinga kommunerna att göra det och detta.

 

Regeringen och Folkpartiet vill att kommuner ska tvingas ta emot asylsökande. Detta tvång görs ofta till ett stort nummer i politiken. I själva verket är tvånget ett av många exempel på ängsligt änglalik symbolpolitik.

 

Drygt 275 av 290 kommuner har redan avtal med Migrationsverket. Dessutom är det endast ungefär en femtedel av de asylsökande som skaffar sig någonstans att bo på det viset. De allra flesta väljer själva att åka till de kommuner där det redan finns många vänner och bekanta.

Dagens Nyheters liberala ledarsida (30/9) skäller på bostadsminister Kaplan för att han inte fullt ut vill tvinga kommunerna att bygga bostäder för alla nyanlända och andra utanför bostadsmarknaden.

 

Tanken på kommunalt byggtvång är absurd. Kommuner – och alla andra – bygger mot finansierad efterfrågan. Vi talar om hundratals miljarder kronor för att finansiera bygge och drift av den mängd bostäder som lär behövas. Vem ska hosta upp de pengarna?

 

Länsstyrelsen i Skåne och Mark- och miljödomstolen i Växjö vill tvinga Malmö kommun – och vid framgång i sista instans; alla kommuner – att härbärgera kåkstäder och slumboenden. Kommunens desperata vädjan om hjälp från staten att kunna stänga tiggarbosättningen på Industrigatan i Malmö möts med kalla handen av statens alla delar. Vare sig Polisen, Kronofogden, Länsstyrelsen, Domstolarna eller regeringen ger kommunen någon form av samhällsnyttig assistans.

 

Domstolarna kan vara på väg att tvinga kommunerna att betala socialbidrag till människor som fått avslag på asylansökningar och som befinner sig olagligt i landet. På Kammarrätten i Sundsvall pågår ”skriftväxling” i ett ärende om en ”papperslös” människas rätt att få socialbidrag av kommunen där hen vistas.

 

Tingsrätten i Umeå gav Vännäs kommun bakläxa när kommunen nekade socialbidrag. Tingsrättens dom överklagades till Kammarrätten. Står sig tingsrättens dom hela vägen upp till sista instans så innebär det att personer utan asylskäl kan stanna kvar och få rätt till understöd från kommunen.

 

Regeringen har sedan tidigare infört tvång för kommuner att ordna skolgång för barn vars vårdnadshavare vistas i Sverige utan tillstånd. Advokatyren runt begreppet ”papperslösa” är i sin helhet inte värdig en rättsstat. Empatiska paroller från det civila samhällets manifestationer om att ”inga människor är illegala” kan inte utan vidare transformeras in till rättigheter och förmåner i kommunernas skattefinansierade välfärdsverksamheter.

 

Statens kommunala tvångstankar är verklighetsfrånvända. Det som däremot verkligen behövs är att staten tvingar sig själv att få fason på det kaotiska mottagningssystemet. 



Chefredaktör och vd för Folkbladet, tidigare riksdagsledamot (S) och ordförande Friskolornas riksförbund.

 

Källa:  Dagens samhälle



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards