Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2015

Krister Thelin: Fyrkantigt - tomten kan visst avhysas

Av Anders Leander - 1 oktober 2015 10:31



Visst går det att avhysa EU-migranterna från industritomten i Malmö enligt de lagar som nu finns. Det hävdar Krister Thelin, tidigare lagman i Skånes hovrätt, som riktar hård kritik mot polisen. – Man vill inte ta i det här för att det är kontroversiellt, säger han.

 

 

 

Foto: Pontus Lundahl, TT

 

 

 

I går måndag meddelade mark- och miljödomstoleni Växjö att det kåkstadsliknande lägret med flera hundra boende på Industrigatan i Malmö får vara kvar mot markägarens vilja.

Kommunen som med hänvisning till hälsorisker vill få bort lägret kommer dock att överklaga, rapporterar TT.

 

Fallethar fått stor uppmärksamhet, inte minst efter förra veckans Uppdrag Granskning som visade på myndigheternas handfallenhet. I programmet förklarar polisen att man ställts inför ett ”moment 22”.

 

Länsstyrelsen, och nu alltså även mark- och miljödomstolen, hävdar att var och en av de boende måste identifieras för att de ska kunna avhysas. Ett resonemang som ifrågasätts av Krister Thelin, före detta lagman i Skånes hovrätt och tidigare ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, i ett debattinlägg.

 

– Det verkar så fyrkantigt av kronofogden och bygger på en felaktig tolkning. Man har inte förstått delgivningslagen som säger att man genom en kungörelse i form av anslag på platsen eller en annons i tidningen kan delge om avhysningen, identifieringsproblemet är då löst, säger han.

 

Och polisen har, som Krister Thelin ser det, två möjligheter att agera. Antingen med stöd av utlänningslagen, som ger EU-medborgarna rätt att vistas här i tre månader utan tillstånd, eller genom att starta en förundersökning om exempelvis egenmäktigt förfarande och då identifiera de boende.

 

- Det finns ingen ursäkt för polisen att inte identifiera dem. Det verkar för mig som om myndigheterna gör allt de kan för att undvika besvärliga beslut. 

 

- Som jag ser det är polisen den värsta boven i detta. Nu såg jag att en förundersökning inletts, men jag misstänker att det kommer att gå med en sömngångaraktig långsamhet. Man vill inte ta i det här för att det är kontroversiellt. 

 

Krister Thelin tror att Reva-debatten för ett par år sedan och den kraftiga kritik som då riktades mot polisen avskräcker.

 

- En avhysning måste verkställas med våld och polisen vill inte ha den typen av uppmärksamhet. Men det kan man bara spekulera om.

 

Vad får det för konsekvenser att myndigheterna inte agerar?

- Kortsiktigt undviker man att stå i skottgluggen för negativ uppmärksamhet. Men det får i stället långsiktiga konsekvenser, det leder till misstro mot statens möjligheter att upprätthålla lag och ordning.

 

Och risken är att medborgarna i stället tar saken i egna händer, befarar Krister Thelin. Senast i går rapporterades om en boplats i Kävlinge kommun som jämnats med marken.

Men hur kan du och nu både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen komma till så olika slutsatser? 

 

- Det kan inte uteslutas att jag misstar mig, jag sysslar inte med de här sakerna dagligen. Men jag har tillräcklig överblick för att se att avhysning kan ske på sedvanligt sätt och normalt sker avhysningar med stor intensitet.

 

Regeringen vill skärpa lagen för att lättare kunna avhysa, behövs inte det menar du då? 

- Jag är inte övertygad om det. Att tillsätta en utredning är ett sätt för regeringen att rycka till sig handlingskraft. 

 

 

 

Källa & Länk:   dagenssamhälle

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Skapa flashcards