Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 17 maj 2015

Opinionsläget kan styra Sverige mot nyval

Av Anders Leander - 17 maj 2015 12:30Den här opinionsmätningen kan vara destabiliserande, och bör därför intas med försiktighet. Sifos väljarbarometer för maj innehåller faktorer som kan användas för att ifrågasätta hur Sverige styrs.  
För det första är Socialdemokraterna på väg mot ner mot siffror som partiet aldrig tidigare har upplevt. S-siffran i dagens väljarbarometer är det tredje lägsta resultatet någonsin i Sifos snart 50-åriga mätserie.


"Det parlamentariska läget är skakigt, och då spelar opinionsmätningar större roll än de brukar."Statsminister Stefan Löfven svävar nu alldeles ovanför Socialdemokraternas all-time-low. De enda två S-månader som har varit sämre är december 2011 och januari 2012, alltså alldeles i slutet av Håkan Juholts korta ämbetsperiod.


Stefan Löfven har numera ett standardsvar, när han konfronteras med dåliga siffror: ”Det finns bara en opinionsmätning som gäller, och det är på valdagen”.


Många politiker använder liknande svar för att slippa djupanalysera sina partiers motgångar i väljaropinionen. Och det är sant, för det är bara valresultat som direkt översätts i makt och mandat.


Men det parlamentariska läget är skakigt i Sverige, och då spelar opinionsmätningar större roll än de brukar, och ibland kan de vara destabiliserande. Mätningar kan avgöra om någon vågar ta risken att behöva möta väljarna igen, i ett nyval.


Sverige styrs just nu utifrån decemberöverenskommelsen (DÖ) som har konstruerats för att underlätta för en minoritetsregering att styra.


Men flera borgerliga partiledare pressas av interna opinioner som ifrågasätter DÖ, särskilt M-ledaren Anna Kinberg Batra. Hon har försvarat uppgörelsen, som följer den princip som de borgerliga drev i valrörelsen: att det största blocket ska få regera.


Men om den interna opinionen blir tillräckligt stark kan M-ledningen tvingas tänka om. Och det blir lättare att ta risken om S går dåligt och skillnaden mellan blocken minskar. Det blir också lättare att utmana regeringen med misstroendevotum, om den nonchalerar riksdagsmajoritetens många tillkännagivanden.


Ingen kan påstå att Alliansen är rehabiliterad i den här mätningen, men uppställda bredvid de rödgröna partierna så ser ju borgerligheten i alla fall lite friskare ut än vid valet.


Det finns en annan faktor i den här mätningen som kan destabilisera, genom att DÖ blir mindre attraktivt för de partier som står bakom. Och det är att Sverigedemokraterna växer. SD:s uppgång sedan förra månaden är statistiskt säker, och resultatet i dagens väljarbarometer är det högsta som SD någonsin har nått i Sifo.


I dokumentet som beskriver decemberöverenskommelsen är ett av de viktigaste motiven inte redovisat: att isolera Sverigedemokraterna politiskt. Men fortsätter SD att växa så kommer entusiasmen för DÖ att avta. För ingen skrev under överenskommelsen för att göra Jimmie Åkesson till vinnare i valet 2018.Källa:   SvD
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - Fredag 14 feb 11:55


Alternativ för Sverige synliggör EU-avgiften genom kostnadstickare Idag lanserar Alternativ för Sverige sidan vadkostar.eu som synliggör Sveriges EU-avgift i realtid. Genom att att sprida kunskap till allmänheten om medlemskapets svindlande kost...

Av Anders Leander - Lördag 1 feb 15:00

Nya experimentet: Elever får fluor i mjölken vilket kan göra oss slöare, ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift - Vad i helvete håller dom på med??? Varför vill dom förgifta våra barn?????? VAKNA SVENSKA...

Av Anders Leander - Söndag 12 jan 19:33

Kontantfria banker förbjuds. Storbankernas satsning på "kontantfria" kontor irriterar många. Men den 1 januari blir bankerna skyldiga att erbjuda viss kontanthantering i hela landet. Den nya lagen antogs av riksdagen på torsdagen och innebär att s...

Av Anders Leander - 20 december 2019 20:00


Till hösten väntar gymnasiestudier för den unga klimataktivisten Greta Thunberg.    I onsdags kom Greta Thunberg hem till sin hemstad Stockholm.   Den unga klimataktivisten Greta hade då varit borta från sitt hem i fyra månader, deltagit i ...

Av Anders Leander - 19 december 2019 10:00

    Svenska skolans framgång i PISA visade sig bygga på manipulerad data – mer än var fjärde svensk 15-åring deltog inte i testet. Och snart därefter kom det fram att Brottsförebyggande rådet systematiskt har manipulerat kriminaldata på upp...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

52 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Blogkeen
Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Bloglovin'

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Vesselfinder

Blandad Rock´n Roll


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se