Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 27 april 2015

Så vill Ayaan Hirsi Ali reformera islam

Av Anders Leander - 27 april 2015 18:00  


För bara några år sedan hade Ayaan Hirsi Ali inget hopp om att islam skulle kunna reformeras. Då tyckte hon att enda möjligheten var att vända islam ryggen. I dag är hon mera hoppfull – och detta paradoxalt nog på grund av den Islamiska statens (IS) illdåd.


– Islamiska staten tvingar världens muslimer att välja. IS säger tydligt att en äkta muslim måste hålla med om allt som står i Koranen, allt som profeten sa och gjorde. Bara om man följer det bokstavligen är man en äkta muslim, annars är man en falsk muslim.Enligt Ayaan Hirsi Ali har IS förklarat krig mot muslimer som i sitt sätt att leva i praktiken bortser från stora delar av profetens ord och gärningar. Dessa muslimer lever inte efter sharialagarna, de följer inte uppmaningen till jihad och de fördömer inte andra människors sätt att leva.


– De satsar på livet före döden istället för livet efter döden, säger hon.


En annan hållning än Muhammed


Hennes bok ”Reformera islam”  har nyligen kommit ut på svenska. I boken presenterar Ayaan Hirsi Ali ett alternativ till IS och en bokstavstrogen tolkning av Koranen. Hon visar hur en reformering av islam skulle kunna se ut och hur moderna muslimer skulle kunna förhålla sig till sin religion.


Så här skulle en ”reformerad” muslim kunna resonera:

– Jag är muslim. Jag tror på gud. Jag respekterar profeten Muhammed men jag har en annan hållning i vissa avseenden. Bland annat handlar det om att inte fördöma andras sätt att leva och att avvisa sharialagar.


Sluta mana till heligt krig


I sin bok lägger Ayaan Hirsi Ali fram fem punkter för en grundläggande reformering av islam:

  • Tillåt kritik av Muhammed och Koranen.
  • Prioritera detta liv, inte livet efter döden.
  • Bryt sharialagens makt över den sekulära lagen.
  • Sluta uppmana enskilda att tillämpa islamisk lag genom att ”påbjuda det rätta, förbjuda det orätta”. (Det vill säga: lägg dig inte i hur andra lever sitt liv.)
  • Sluta mana till heligt krig.

Hon skriver också att islam, som den ser ut i dag, inte är en fredsreligion. Hon är fullt medveten om att en sådan anklagelse och sådana krav upplevs som mycket stötande, för att inte säga kränkande, av många muslimer och även icke-muslimer.


– Min bok säger att det är dags att vi granskar det som profeten gjorde och vad Koranen säger om det. Om du som muslim blir kränkt, så får du bli det, säger hon till SVT.


Ett modernt liv


Men hon påpekar också att det finns muslimer som inte blir kränkta. Det finns de som reflekterar och som vill hitta ett sätt att vara troende muslim och samtidigt leva ett modernt liv i en demokrati.


– Mot slutet av boken finns ett helt kapitel tillägnat dem som inte blir kränkta. De som ställer frågor och som vill se en förändring.

Ayaan Hirsi Ali är fullt medveten om att en reformering av islam inte kommer att gå fort. Men hon anser att förändringen egentligen redan har börjat, särskilt bland muslimer som lever ett modernt liv i storstäder.


Hennes syn på den så kallade Arabiska våren är inte så pessimistisk som man kanske skulle kunna vänta sig. Trots bakslagen har ett stort antal människor visat att de börjat tänka självständigt.


– Förändring börjar med ett litet steg. Dåliga idéer börjar som en tanke hos en enda person. Bra idéer börjar på samma sätt. Det är det boken handlar om, säger hon i intervjun i Agenda.

I söndagens Agenda visas en längre intervju med Ayaan Hirsi Ali.

Efter intervjun samtalar Nalin Pekgul, muslim och före detta socialdemokratisk politiker, om islams framtid med Christer Hedin, religionshistoriker och islamolog.


Agenda sändes söndags 26 april klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.
Källa:   Exponerat


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - Tisdag 24 mars 00:30

För att stoppa coronavirusets spridning i sjukhus och andra byggnader så importerar Kina nu maskiner som sprejar ut kolloidalt silver och väteperoxid och som på mycket kort tid kan döda samtliga patogener i en lokal.           Ett fö...

Av Anders Leander - Fredag 14 feb 11:55


Alternativ för Sverige synliggör EU-avgiften genom kostnadstickare Idag lanserar Alternativ för Sverige sidan vadkostar.eu som synliggör Sveriges EU-avgift i realtid. Genom att att sprida kunskap till allmänheten om medlemskapets svindlande kost...

Av Anders Leander - Lördag 1 feb 15:00

Nya experimentet: Elever får fluor i mjölken vilket kan göra oss slöare, ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift - Vad i helvete håller dom på med??? Varför vill dom förgifta våra barn?????? VAKNA SVENSKA...

Av Anders Leander - Söndag 12 jan 19:33

Kontantfria banker förbjuds. Storbankernas satsning på "kontantfria" kontor irriterar många. Men den 1 januari blir bankerna skyldiga att erbjuda viss kontanthantering i hela landet. Den nya lagen antogs av riksdagen på torsdagen och innebär att s...

Av Anders Leander - 20 december 2019 20:00


Till hösten väntar gymnasiestudier för den unga klimataktivisten Greta Thunberg.    I onsdags kom Greta Thunberg hem till sin hemstad Stockholm.   Den unga klimataktivisten Greta hade då varit borta från sitt hem i fyra månader, deltagit i ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

54 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Blogkeen
Följ Anders Leander i MÖNSTERÅS med Bloglovin'

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Vesselfinder

Blandad Rock´n Roll


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se