Anders Leander i MÖNSTERÅS

Direktlänk till inlägg 27 april 2015

Så vill Ayaan Hirsi Ali reformera islam

Av Anders Leander - 27 april 2015 18:00



  


För bara några år sedan hade Ayaan Hirsi Ali inget hopp om att islam skulle kunna reformeras. Då tyckte hon att enda möjligheten var att vända islam ryggen. I dag är hon mera hoppfull – och detta paradoxalt nog på grund av den Islamiska statens (IS) illdåd.


– Islamiska staten tvingar världens muslimer att välja. IS säger tydligt att en äkta muslim måste hålla med om allt som står i Koranen, allt som profeten sa och gjorde. Bara om man följer det bokstavligen är man en äkta muslim, annars är man en falsk muslim.



Enligt Ayaan Hirsi Ali har IS förklarat krig mot muslimer som i sitt sätt att leva i praktiken bortser från stora delar av profetens ord och gärningar. Dessa muslimer lever inte efter sharialagarna, de följer inte uppmaningen till jihad och de fördömer inte andra människors sätt att leva.


– De satsar på livet före döden istället för livet efter döden, säger hon.


En annan hållning än Muhammed


Hennes bok ”Reformera islam”  har nyligen kommit ut på svenska. I boken presenterar Ayaan Hirsi Ali ett alternativ till IS och en bokstavstrogen tolkning av Koranen. Hon visar hur en reformering av islam skulle kunna se ut och hur moderna muslimer skulle kunna förhålla sig till sin religion.


Så här skulle en ”reformerad” muslim kunna resonera:

– Jag är muslim. Jag tror på gud. Jag respekterar profeten Muhammed men jag har en annan hållning i vissa avseenden. Bland annat handlar det om att inte fördöma andras sätt att leva och att avvisa sharialagar.


Sluta mana till heligt krig


I sin bok lägger Ayaan Hirsi Ali fram fem punkter för en grundläggande reformering av islam:

  • Tillåt kritik av Muhammed och Koranen.
  • Prioritera detta liv, inte livet efter döden.
  • Bryt sharialagens makt över den sekulära lagen.
  • Sluta uppmana enskilda att tillämpa islamisk lag genom att ”påbjuda det rätta, förbjuda det orätta”. (Det vill säga: lägg dig inte i hur andra lever sitt liv.)
  • Sluta mana till heligt krig.

Hon skriver också att islam, som den ser ut i dag, inte är en fredsreligion. Hon är fullt medveten om att en sådan anklagelse och sådana krav upplevs som mycket stötande, för att inte säga kränkande, av många muslimer och även icke-muslimer.


– Min bok säger att det är dags att vi granskar det som profeten gjorde och vad Koranen säger om det. Om du som muslim blir kränkt, så får du bli det, säger hon till SVT.


Ett modernt liv


Men hon påpekar också att det finns muslimer som inte blir kränkta. Det finns de som reflekterar och som vill hitta ett sätt att vara troende muslim och samtidigt leva ett modernt liv i en demokrati.


– Mot slutet av boken finns ett helt kapitel tillägnat dem som inte blir kränkta. De som ställer frågor och som vill se en förändring.

Ayaan Hirsi Ali är fullt medveten om att en reformering av islam inte kommer att gå fort. Men hon anser att förändringen egentligen redan har börjat, särskilt bland muslimer som lever ett modernt liv i storstäder.


Hennes syn på den så kallade Arabiska våren är inte så pessimistisk som man kanske skulle kunna vänta sig. Trots bakslagen har ett stort antal människor visat att de börjat tänka självständigt.


– Förändring börjar med ett litet steg. Dåliga idéer börjar som en tanke hos en enda person. Bra idéer börjar på samma sätt. Det är det boken handlar om, säger hon i intervjun i Agenda.

I söndagens Agenda visas en längre intervju med Ayaan Hirsi Ali.





Efter intervjun samtalar Nalin Pekgul, muslim och före detta socialdemokratisk politiker, om islams framtid med Christer Hedin, religionshistoriker och islamolog.


Agenda sändes söndags 26 april klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.




Källa:   Exponerat


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 20:24


Är Europas folk på väg att revoltera mot EU-kolossen?   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade med hårda åtgärder mot Italien långt innan valdagen, baserat på opinionsundersökningar vars prognoser inte föll henne i smaken. Bry...

Av Anders Leander - 2 oktober 2022 19:30

Majoriteten av britterna vill att Liz Truss avgår – omröstning Över en tredjedel av de tillfrågade moderaterna vill också att statsministern slutar.         Mer än hälften av britterna vill att premiärminister Liz Truss avgår, visa...

Av Anders Leander - 1 oktober 2022 18:00

  Attacken riktade sig mot bilar som försökte ta sig in i en ryskkontrollerad del av Zaporozhyeregionen, enligt den lokala administrationen.   Minst 24 människor dödades och 36 skadades när ukrainska styrkor slog till mot en flyktingkonvoj på f...

Av Anders Leander - 28 april 2022 19:30


Konflikten eskalerar nu på bägge sidor. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för ett tredje världskrig.           Det är ”helt legitimt” för Ukraina att identifiera mål i Ryssland att attackera. Det säger Storbr...

Av Anders Leander - 22 april 2022 16:30


Ryssland hotar att använda kärnvapen mot Sverige och Finland om de går med i NATO.   Ryssland varnar för att Finland och Sverige går med i Nato det skulle innebära nya utplaceringar av kärnvapen till Östersjöområdet.   Varningen kom i ett ...

Presentation


Anders Leander i Mönsterås

INFO OM BLOGGEN

Detta är en Nationalistisk blogg och inget annat, oavsett vad tidningar och media skriver "en blogg som återskapar artiklar som media och tidningar inte vill att du ska läsa"
scriptkoder.com

Translate blogg

Här kan du fråga mig

69 besvarade frågor

Skicka ett email till mig!

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Sök på Google

Läsvärda Bloggar

Kommentera eller fråga mig!

Skriv gärna på kommentarsfältet eller ställ en fråga till mig...
scriptkoder.com

Sök i bloggen

Inlägg

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

MediaCreeper

MediaCreeper

Creeper

Creeper

Bidrag till bloggen

Alla bidrag är välkommna, stora som små, så att bloggen kan hållas igång!

Swisha till:  0730708892

SWEXIT

           SVERIGE UT UR EU 

Nej till NATO

    


Ovido - Quiz & Flashcards